Παρ’ το απόφαση!

Της Αικατερίνης Λαπατή

Ο James Alen, ένας μεγάλος βικτωριανός συγγραφέας, πιθανόν θα σκεφτόταν την σημασία του να παίρνει κανείς αποφάσεις όταν δήλωνε: «σκεφτόμαστε κρυφά κι αυτό φεύγει. Το γύρω περιβάλλον όμως είναι η οπτική μας». Κανείς δεν μπορεί να δει τις σκέψεις και τις αποφάσεις μας, αλλά σχεδόν όλοι μπορούν να δουν τα αποτελέσματα αυτών.

Άνθρωποι, οι οποίοι έχουν καταφέρει να γίνουν αριστοτέχνες στο να παίρνουν αποφάσεις, είναι οι ίδιοι, οι οποίοι έχουν οικονομική και επαγγελματική επιτυχία. Αυτοί που είναι στην κορυφή, είναι εκείνοι που αποφασίζουν και προχωρούν μπροστά. Έχουν αυτοπεποίθηση, υψηλού επιπέδου αυτοεκτίμηση κι ακόμη κι αν κάνουν λάθη, μαθαίνουν απ’ αυτά και δεν τα παρατάνε.

Η απουσία αποφάσεων είναι υπεύθυνη για το ότι βαλτώνουν άνθρωποι και καριέρες. Αυτός ο οποίος δεν έχει αναπτύξει τη δύναμη να αποφασίζει, είναι εκείνος που μένει εργασιακά και οικονομικά στάσιμος. Δεν είναι μόνο το εισόδημα που επηρεάζεται αρνητικά, αλλά και ολόκληρη η ζωή. Η ψυχοσωματική υγεία, η ευζωία της οικογένειας, η κοινωνική ζωή και οι ανθρώπινες σχέσεις, είναι ορισμένοι τομείς, οι οποίοι αντανακλούν τα αποτελέσματα των αποφάσεών μας.

Παράγοντες που επηρεάζουν ή εμποδίζουν τη λήψη αποφάσεων είναι: οι ελλιπείς ή πολλές πληροφορίες, οι γνώμες των άλλων, συναισθηματικά μπλοκαρίσματα κ.α.

Σε αυτό το σημείο μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί: Πώς μπορώ να βελτιωθώ σε αυτό; Πρώτα απ΄ όλα πρέπει να πάρει απόφαση ότι το θέλει. Να το κάνει εκείνη τη στιγμή με ότι έχει. Αυτό ακριβώς είναι το καίριο σημείο που πολλοί το διαχειρίζονται λανθασμένα. Πιστεύουν ότι δεν έχουν έρθει οι κατάλληλες συνθήκες ή οι περιστάσεις που θα τον βοηθήσουν. ‘Έτσι, τα όνειρα δεν υλοποιούνται και οι στόχοι χάνονται.

Η λήψη αποφάσεων, είναι ο μοναδικός τρόπος να ασκήσεις έλεγχο στη ζωή σου. Είναι σημαντικό να μην αφήνεις τον εαυτό σου φυλακισμένο από την αμφιβολία και την αναποφασιστικότητα.

Ξεκαθάρισε στο μυαλό σου τι θέλεις. Δες νοερά αυτό που επιθυμείς και κρατήσου σε αυτό. Όταν κρατάς αυτό το όραμα στο μυαλό σου συνεχώς, τότε φορτίζεσαι με ενθουσιασμό, χωρίς αμφιβολίες και ανησυχίες. Μετά, το σημαντικό είναι να ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙΣ να δράσεις. Όραμα χωρίς δράση είναι μόνο φαντασίωση.

‘Ολα είναι πιθανά κι ένα απ’ αυτά είναι τα όνειρα και οι στόχοι που έχεις! Πετυχημένος είναι αυτός που δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια στην πρώτη αποτυχία. Όπως είχε πει και ο αμερικανός συγγραφέας Napoleon Hill: «οτιδήποτε μπορεί να συλλάβει το μυαλό του ανθρώπου, μπορεί και να το πετύχει!». Μπορείς να καταφέρεις πολύ περισσότερα απ΄ ό, τι φαντάζεσαι, εάν κινηθείς με καθαρό μυαλό, πάρεις απόφαση και δεσμευτείς σε αυτήν.

Το πιο δύσκολο πράγμα είναι η απόφαση να δράσεις. Τα υπόλοιπα είναι θέμα επιμονής. Οι φόβοι είναι χάρτινες τίγρεις. Μπορείς να κάνεις οτιδήποτε αποφασίσεις. Μπορείς να δράσεις έτσι, ώστε να ελέγξεις και να αλλάξεις την ζωή σου και η διαδικασία αυτή είναι η ανταμοιβή σου. Amelia Earhart.

Επομένως δεν υπάρχει άλλος λόγος να καθυστερείς και να περνά η ζωή μπροστά σου.

Παρ΄ το απόφαση!

 

 

 

Αικατερίνη Λαπατή

telephone: +306947150175
 

Η Λαπατή Αικατερίνη είναι επαγγελματίας μελετητής στον τομέα της Προσωπικής Ανάπτυξης και μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ της θετικής ψυχολογίας, κατάρτισης και συμβουλευτικής, καθώς και συγγραφής και έρευνας.

Έχει αποκτήσει εξειδικευμένη επιμόρφωση στο Life oaching από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με την εποπτεία του Association for Coaching. Επίσης έχει πιστοποιημένη γνώση στην Θετική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (Η.Π.Α.) και το Πανεπιστήμιο της Β. Καρολίνας (Η.Π.Α.). Παρακολούθησε μαθήματα Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού (NLP) και Γνωσιακής Συμπεριφορικής Θεραπείας.

Παρακολούθησε μεταπτυχιακό στην Τραπεζική από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και έχει πτυχίο Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής από Α.Ε.Ι. καθώς και Ανώτερα Θεωρητικά από το Μακεδονικό Ωδείο.

Είναι απόφοιτος της Μεθόδου Silva, του μεγαλύτερου και πιο διαδεδομένου προγράμματος προσωπικής ανάπτυξης στον κόσμο με την ονομασία Silva Life System και Silva Intuition System. Συμμετείχε σε ξενόγλωσσα σεμινάρια σχετικά με τον Νόμο της Έλξης και απέκτησε πιστοποιητικά εναλλακτικών θεραπειών.

Πραγματοποιεί ατομικές και ομαδικές συνεδρίες, δια ζώσης και διαδικτυακά σεμινάρια εκπαίδευσης ανθρώπινου δυναμικού και συντάσσει εγχειρίδια προσωπικής ανάπτυξης και αυτοβελτίωσης.

 

 

Μερικές Σκέψεις γύρω από το Κεφάλαιο Απιστία

Ποιες λέξεις σας έρχονται στο μυαλό όταν σκέφτεστε την απιστία;

Η ιδιωτική ζωή των δέντρων – Alejandro Zambra

Ένα μικρό σε έκταση, ήσυχο, αλλά πολύ δυνατό μυθιστόρημα, του Χιλιανού συγγραφέα

Ας είμαστε όλοι φεμινιστές – Chimamanda Ngozi Adichie

«Το πρόβλημα με το φύλο είναι ότι ορίζει πώς θα έπρεπε να είμαστε αντί να αναγνωρίζει πώς είμαστε»

Γιατί μας είναι απαραίτητες οι διακοπές

Τώρα που τα οικονομικά είναι τόσο περιορισμένα, που το άγχος και η αγωνία μας κατακλύζουν καθημερινά, τώρα είναι που έχουμε ανάγκη από διακοπές περισσότερο από ποτέ.

Πολύ καλές ζωές – Τζ. Κ. Ρόουλινγκ

«Τα οφέλη της αποτυχίας και η σπουδαιότητα της φαντασίας»

Like στο Facebook;

Υπάρχουν και περιπτώσεις που αν δεν αλλάξει το status «σε σχέση», σχέση δεν νοείται