fbpx

Παρ’ το απόφαση!

Της Αικατερίνης Λαπατή

Ο James Alen, ένας μεγάλος βικτωριανός συγγραφέας, πιθανόν θα σκεφτόταν την σημασία του να παίρνει κανείς αποφάσεις όταν δήλωνε: «σκεφτόμαστε κρυφά κι αυτό φεύγει. Το γύρω περιβάλλον όμως είναι η οπτική μας». Κανείς δεν μπορεί να δει τις σκέψεις και τις αποφάσεις μας, αλλά σχεδόν όλοι μπορούν να δουν τα αποτελέσματα αυτών.

Άνθρωποι, οι οποίοι έχουν καταφέρει να γίνουν αριστοτέχνες στο να παίρνουν αποφάσεις, είναι οι ίδιοι, οι οποίοι έχουν οικονομική και επαγγελματική επιτυχία. Αυτοί που είναι στην κορυφή, είναι εκείνοι που αποφασίζουν και προχωρούν μπροστά. Έχουν αυτοπεποίθηση, υψηλού επιπέδου αυτοεκτίμηση κι ακόμη κι αν κάνουν λάθη, μαθαίνουν απ’ αυτά και δεν τα παρατάνε.

Η απουσία αποφάσεων είναι υπεύθυνη για το ότι βαλτώνουν άνθρωποι και καριέρες. Αυτός ο οποίος δεν έχει αναπτύξει τη δύναμη να αποφασίζει, είναι εκείνος που μένει εργασιακά και οικονομικά στάσιμος. Δεν είναι μόνο το εισόδημα που επηρεάζεται αρνητικά, αλλά και ολόκληρη η ζωή. Η ψυχοσωματική υγεία, η ευζωία της οικογένειας, η κοινωνική ζωή και οι ανθρώπινες σχέσεις, είναι ορισμένοι τομείς, οι οποίοι αντανακλούν τα αποτελέσματα των αποφάσεών μας.

Παράγοντες που επηρεάζουν ή εμποδίζουν τη λήψη αποφάσεων είναι: οι ελλιπείς ή πολλές πληροφορίες, οι γνώμες των άλλων, συναισθηματικά μπλοκαρίσματα κ.α.

Σε αυτό το σημείο μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί: Πώς μπορώ να βελτιωθώ σε αυτό; Πρώτα απ΄ όλα πρέπει να πάρει απόφαση ότι το θέλει. Να το κάνει εκείνη τη στιγμή με ότι έχει. Αυτό ακριβώς είναι το καίριο σημείο που πολλοί το διαχειρίζονται λανθασμένα. Πιστεύουν ότι δεν έχουν έρθει οι κατάλληλες συνθήκες ή οι περιστάσεις που θα τον βοηθήσουν. ‘Έτσι, τα όνειρα δεν υλοποιούνται και οι στόχοι χάνονται.

Η λήψη αποφάσεων, είναι ο μοναδικός τρόπος να ασκήσεις έλεγχο στη ζωή σου. Είναι σημαντικό να μην αφήνεις τον εαυτό σου φυλακισμένο από την αμφιβολία και την αναποφασιστικότητα.

Ξεκαθάρισε στο μυαλό σου τι θέλεις. Δες νοερά αυτό που επιθυμείς και κρατήσου σε αυτό. Όταν κρατάς αυτό το όραμα στο μυαλό σου συνεχώς, τότε φορτίζεσαι με ενθουσιασμό, χωρίς αμφιβολίες και ανησυχίες. Μετά, το σημαντικό είναι να ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙΣ να δράσεις. Όραμα χωρίς δράση είναι μόνο φαντασίωση.

‘Ολα είναι πιθανά κι ένα απ’ αυτά είναι τα όνειρα και οι στόχοι που έχεις! Πετυχημένος είναι αυτός που δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια στην πρώτη αποτυχία. Όπως είχε πει και ο αμερικανός συγγραφέας Napoleon Hill: «οτιδήποτε μπορεί να συλλάβει το μυαλό του ανθρώπου, μπορεί και να το πετύχει!». Μπορείς να καταφέρεις πολύ περισσότερα απ΄ ό, τι φαντάζεσαι, εάν κινηθείς με καθαρό μυαλό, πάρεις απόφαση και δεσμευτείς σε αυτήν.

Το πιο δύσκολο πράγμα είναι η απόφαση να δράσεις. Τα υπόλοιπα είναι θέμα επιμονής. Οι φόβοι είναι χάρτινες τίγρεις. Μπορείς να κάνεις οτιδήποτε αποφασίσεις. Μπορείς να δράσεις έτσι, ώστε να ελέγξεις και να αλλάξεις την ζωή σου και η διαδικασία αυτή είναι η ανταμοιβή σου. Amelia Earhart.

Επομένως δεν υπάρχει άλλος λόγος να καθυστερείς και να περνά η ζωή μπροστά σου.

Παρ΄ το απόφαση!

 

 

 

Αικατερίνη Λαπατή

telephone: +306947150175
 

Η Λαπατή Αικατερίνη είναι επαγγελματίας μελετητής στον τομέα της Προσωπικής Ανάπτυξης και μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ της θετικής ψυχολογίας, κατάρτισης και συμβουλευτικής, καθώς και συγγραφής και έρευνας.

Έχει αποκτήσει εξειδικευμένη επιμόρφωση στο Life oaching από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με την εποπτεία του Association for Coaching. Επίσης έχει πιστοποιημένη γνώση στην Θετική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (Η.Π.Α.) και το Πανεπιστήμιο της Β. Καρολίνας (Η.Π.Α.). Παρακολούθησε μαθήματα Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού (NLP) και Γνωσιακής Συμπεριφορικής Θεραπείας.

Παρακολούθησε μεταπτυχιακό στην Τραπεζική από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και έχει πτυχίο Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής από Α.Ε.Ι. καθώς και Ανώτερα Θεωρητικά από το Μακεδονικό Ωδείο.

Είναι απόφοιτος της Μεθόδου Silva, του μεγαλύτερου και πιο διαδεδομένου προγράμματος προσωπικής ανάπτυξης στον κόσμο με την ονομασία Silva Life System και Silva Intuition System. Συμμετείχε σε ξενόγλωσσα σεμινάρια σχετικά με τον Νόμο της Έλξης και απέκτησε πιστοποιητικά εναλλακτικών θεραπειών.

Πραγματοποιεί ατομικές και ομαδικές συνεδρίες, δια ζώσης και διαδικτυακά σεμινάρια εκπαίδευσης ανθρώπινου δυναμικού και συντάσσει εγχειρίδια προσωπικής ανάπτυξης και αυτοβελτίωσης.

 

 

Less is more ή Αδειάστε για να νιώσετε πιο γεμάτοι

Ένας νέος τρόπος ζωής- πρόσκλησης αρχίζει να εμφανίζεται και λέγεται Unbusy your life movement, σε ελεύθερη μετάφραση « Ξε-απασχοληθείτε»

Λίγη γυμναστική την ημέρα την κατάθλιψη την κάνει πέρα

Μπορεί να ακούγεται απλό για να είναι τόσο αποτελεσματικό, όμως τα αποτελέσματα της γυμναστικής είναι ευεργετικά όχι μόνο για το σώμα, αλλά και για την ψυχή.

Η Έρα Μουλάκη μιλάει για τα παιδικά βιβλία

Η Έρα Μουλάκη συζητάει με την Άννα Καραγάση στην εκπομπή Ekphrasis για τα παιδικά βιβλία

Αποχαιρετώντας την Λίζα

Με αφορμή, μια φωτογραφία που μου έδειξε το facebook από το μακρινό 2010, θυμήθηκα το πρώτο μου σκυλί τη Λίζα, το αγαπημένο μου κόκερ.

Ο δυσφημισμένος λύκος…

Το δάσος ήταν το σπιτικό μου. Ζούσα εκεί και νοιαζόμουν γι’ αυτό. Προσπαθούσα να το διατηρώ τακτικό και καθαρό.

Άγχη και φοβίες: πως βιώνονται από γονείς και παιδιά

Όταν «θάψουμε» έναν φόβο, δεν τον εκφράσουμε και δεν τον αντιμετωπίσουμε, μπορεί να μετατραπεί σε φοβία