Less is more ή Αδειάστε για να νιώσετε πιο γεμάτοι

Ένας νέος τρόπος ζωής- πρόσκλησης αρχίζει να εμφανίζεται και λέγεται Unbusy your life movement, σε ελεύθερη  μετάφραση « Ξε-απασχοληθείτε». Επειδή όμως η ελληνική γλώσσα είναι πλούσια, πιο ορθά θα λέγαμε πως να αποσυμφορήσετε τη ζωή σας. Με άλλα λόγια πως θα μπορέσετε να ζήσετε ξοδεύοντας πιο λίγα, έχοντας πιο λίγα, κάνοντας πιο λίγα και να απολαμβάνετε πιο πολύ, να νιώθετε πιο γεμάτοι και πιο ανάλαφροι.

Έχοντας μάθει πως η δουλειά είναι αναγκαίο κακό, και οι οικονομικές απολαβές πρωτεύον σκοπός, η ζωή μας οργανώνεται γύρω από το πως θα βρούμε δουλειά (τουλάχιστον για την Ελλάδα του σήμερα) και πως θα βγάλουμε περισσότερα. Οι ζωές μας στήνονται γύρω από τα πρέπει, υποχρεώσεις, καθήκοντα, και προθεσμίες που μας πνίγουν και ξεχνάμε τα θέλω μας και το τι πραγματικά μας γεμίζει. Διαβάζουμε που και που κάποιο ωραίο γνωμικό, «άδραξε τη ζωή», «ζήσε την κάθε σου μέρα σαν θα είναι η τελευταία» δίπλα σε μια ωραία φωτογραφία και για 5 δευτερόλεπτα το σκεφτόμαστε. Ναι ωραίο ακούγεται, και αν είμαστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πατάμε like  ή μοιραζόμαστε την εικόνα γιατί μας εκφράζει, πιο σωστά, εκφράζει μια εσωτερική μας ανάγκη, παρά το πως ζούμε.

Προσωπικά δεν πιστεύω πως καμία θεωρεία ή κίνημα μπορεί να μας βοηθήσει, ούτε καν να μας επηρεάσει αν δεν έχει ωριμάσει μια παρόμοια σκέψη μέσα μας. Αν δεν ακουμπήσει σε μια βαθιά μας ανάγκη ή επιθυμία. Ίσως για αυτό αποφάσισα να γράψω για αυτή την τάση, λόγω του ότι με εκφράζει στην παρούσα φάση ζωής.

Μεγαλώνοντας αλλάζει η αίσθηση που έχουμε για τον χρόνο, για τις αντοχές μας και συνειδητοποιούμε αυτό που όλοι ξέρουμε από τη γέννηση μας. Δεύτερη ζωή δεν έχει.

 

Πότε ήταν η τελευταία φορά που σκεφτήκατε σοβαρά πως θα θέλατε να είναι η ζωή σας;

Ξέρω βήμα βήμα πως η ζωή κυλά με έναν ανεπαίσθητο τρόπο, πως ο χρόνος αρχίζει και τρέχει, πως σιγά σιγά δυο τρεις μέρες κολλάνε και περνάνε μαζί σαν μια, πως οι υποχρεώσεις δεν μας αφήνουν μυαλό για τίποτα, πως οι μέρες γίνονται μήνες και τελικά δημιουργούμε τη ζωή που ζούμε, χωρίς να την έχουμε συνειδητά επιλέξει και κυρίως χωρίς να νιώθουμε ότι την κατευθύνουμε ή ότι μπορούμε την αλλάξουμε.

Αν  λοιπόν, νιώθετε ότι υπάρχει κάτι που θα θέλατε να αλλάξτε στη ζωή σας, διαβάστε και το υπόλοιπο άρθρο -ίσως βρείτε κάτι που να σας βοηθήσει, αλλιώς συνεχίστε τη ζωή σας όπως πριν, αυτό είναι εύκολο.

Η τάση για αποσυμφόρηση της ζωής, έχει σαν στόχο να έχουμε χρόνο να την απολαύσουμε και να κάνουμε ολοένα και περισσότερα πράγματα που μας ευχαριστούν μας γεμίζουν και μας δίνουν νόημα.

Συχνά όταν προτείνω σε ανθρώπους που κάνουν πολλά πράγματα και τρέχουν όλη μέρα, να κάνουν πιο λίγα, σκέφτονται ότι αυτό είναι σχεδόν ακατόρθωτο λόγω των υποχρεώσεων. Το δεύτερο πράγμα που ομολογούν, είναι πως έτσι και φρενάρουν λίγο, αν σταματήσουν να τρέχουν φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να ξανά κάνουν όσα έκαναν και θα βαλτώσουν. Όμως το αντίθετο του πολύ, είναι το λίγο και όχι το καθόλου. Αν δηλαδή είστε πολυπράγμονες, πολυάσχολοι, η ιδέα δεν είναι να φτάσετε στην απραγία, αλλά στην ολιγοπραγία. Να κάνετε λιγότερα και να απολαμβάνετε περισσότερο.

Για το πετύχετε αυτό οι υποστηρικτές αυτή της ιδέας προτείνουν τρία βήματα:

  1. Αφαιρέστε περιττά πράγματα από τη ζωή σας. Πράγματα και αντικείμενα που δεν χρειάζεστε πια, ούτως ώστε να δημιουργήστε περισσότερο χώρο στη ζωή σας, συμβολικά και κυριολεκτικά. Αν δεν υπάρχει χώρος τίποτε καινούργιο δεν μπορεί να μπει. Για να το πετύχετε αυτό θα πρέπει να αναλογιστείτε: α) τι είναι σημαντικό για εσάς- τι χρειάζεστε, β) τι αγαπάτε και τι σας ευχαριστεί και γ) να απαλλαγείτε από ότι δεν χρειάζεστε πραγματικά. Με λίγα λόγια γίνεται πιο μινιμαλιστές.
  1. Περικόψτε τα περιττά έξοδα. Τώρα που έχετε απαλλαγεί από τα περιττά πράγματα (και δεν αγοράζεται νέα για να τα αντικαταστήσετε) αρχίστε να ξοδεύετε πιο συνετά, σε αυτά που έχετε ανάγκη και όχι σε όσα σας επιβάλλει η μόδα ως ανάγκες, η κοινωνία ή κάποιος άλλος. Ίσως ανακαλύψτε ότι χρειάζεστε πολύ πιο λίγα για να νιώθετε καλά, μικρότερο σπίτι, λιγότερο ντιζάιν στη ζωή σας, ή απλά, χρειάζεται να κάνετε περισσότερα πράγματα που σας χαροποιούν. Απαλλαγείτε όσο το δυνατόν από περισσότερες οικονομικές υποχρεώσεις που σας πνίγουν και σας περιορίζουν. Κλείστε οικονομικές εκκρεμότητες και μην αποτολμάτε δυσβάσταχτα οικονομικά ανοίγματα που ότι και να σας δώσουν μάλλον θα σας κλέψουν τον ύπνο και την εσωτερική ηρεμία.
  1. Αποσυμφορήστε τον χρόνο σας. Έχοντας απαλλαγεί από τα περιττά πράγματα, έχετε λιγότερα πράγματα να τακτοποιήσετε, καθαρίσετε, συμμαζέψετε. Είναι η στιγμή που πρέπει να αποφασίσετε που θέλετε να δώσετε τον χρόνο σας, σε ποιους και σε τί. Ένα βήμα είναι να αρχίσετε να βάζετε τα δικά σας όρια και όχι σε κοινωνικές υποχρεώσεις που βαριέστε, σε ανθρώπους που δεν έχει καμία όρεξη να δείτε και αποφασίστε συνειδητά πια πως θέλετε να ζήσετε τη ζωή σας. Με τους συμβατικούς όρους της κοινωνίας και των άλλων, ή με τους δικούς σας κανόνες. Όπως συγκεκριμένα υποστηρίζουν, συνειδητά επιλέγοντας τι θα κάνουμε με τον χρόνο μας, είναι ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να εστιάσουμε για να αποκτήσουμε μια καλή ζωή.

 

Λένε πως «το χρήμα κάνει το κόσμο να γυρίζει», αλλά στη ζωή το νόημα το δίνουμε εμείς με τις επιλογές μας και τις μοναδικές, κατά δικές μας, εμπειρίες.

Τα γράφω όλα αυτά σε ένα σπίτι γεμάτο κούτες με βιβλία, που με μεγάλη δυσκολία αποχωρίζομαι αλλά σκέφτομαι ότι δεν πρόκειται να τα ξανά διαβάσω, και με ρούχα- αναμνήσεις, που δεν χρειάζομαι και σίγουρα κάποια άλλοι μπορεί να χρειάζονται περισσότερο από εμένα.

Κανείς δεν είπε πως οι αλλαγές είναι εύκολες, αλλά από κάπου ξεκινάμε, και καλό είναι πριν γράφουμε για αλλαγές, να τις τολμάμε πρώτοι.

 

Έρα Μουλάκη
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

 

Για περισσότερες πληροφορίες για το Unbusy movement εδώ

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Με αφορμή την ημέρα γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν η δεύτερη μέρα του Απριλίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου.

Ερωτικές σχέσεις: γιατί όμορφοι και ικανοί άνθρωποι μένουν μόνοι

Πρόσφατα διάβασα ένα άρθρο στα αγγλικά από τον Alex Gilchrist σχετικά με τη θεωρία των παιγνίων. Για όσους δεν την έχετε ακούσει, πιο κάτω θα μάθετε τα βασικά για αυτή τη θεωρία. Το σημαντικό είναι πως αυτή εφαρμόζεται στις ερωτικές σχέσεις και εξηγεί γιατί άνθρωποι επιτυχημένοι ή/και όμορφοι που έχουν τις καλύτερες προϋποθέσεις να βρουν έναν/μια σύντροφο, συχνά αποτυγχάνουν στις ερωτικές σχέσεις.

Οι φίλοι μας τα ζώα

Τα κατοικίδια ζώα καταφέρνουν να μειώσουν την αρτηριακή σας πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης και γλυκεριδίων, τα συναισθήματα μοναξιάς.

Τα τρία επίπεδα της ζωής – Τζούλιαν Μπάρνς

Τον Τζούλιαν Μπάρνς δεν τον ήξερα. Τον γνώρισα μέσα από το καταπληκτικό βιβλίο του «Τα τρία επίπεδα της ζωής» εκδόσεις Μεταίχμιο που κυκλοφόρησε το 2013.

Δεν υπάρχει τίποτα εγωιστικό σχετικά με την αυτοκτονία

Το πρόβλημα με την αυτοκτονία είναι ότι κανείς δεν ξέρει τι να πει. Κανείς δεν ξέρει πώς να αντιδράσει. Έτσι, χαμογελάνε, χαιρετούν και προσπαθούν να σου αποσπάσουν την προσοχή…

Ας είμαστε όλοι φεμινιστές – Chimamanda Ngozi Adichie

«Το πρόβλημα με το φύλο είναι ότι ορίζει πώς θα έπρεπε να είμαστε αντί να αναγνωρίζει πώς είμαστε»