Βιογραφικό
Έρα Μουλάκη
Master’s degree in Clinical Psychology
Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια – Οικογενειακή Θεραπεύτρια, Συγγραφέας Παιδικών Βιβλίων
Ξεκίνησα τις σπουδές με τις δυο μου μεγάλες αγάπες, την ψυχολογία και το χορό. Απέκτησα δυο πτυχία bachelor (χορός και ψυχολογία). Λίγο πριν με κερδίσει η ψυχολογία παρακολούθησα μαθήματα χορού στην Αμερική στην σχολή Alvin Alley NY. Γυρίζοντας αποφάσισα να αφοσιωθώ στην ψυχολογία και ολοκλήρωσα μεταπτυχιακές σπουδές (πτυχίο master) στην κλινική ψυχολογία με ειδίκευση στην κατάθλιψη.
Γρήγορα κατάλαβα ότι η δουλειά με τους ανθρώπους, και κυρίως με τα συναισθήματα, τα προβλήματα και τις δυσκολίες τους, θέλει ακόμα μεγαλύτερη εμπειρία και γνώσεις. Γι΄ αυτό συνέχισα την ειδίκευση μου στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων (Ε.Δ.Α.Σ.) στο Συνθετικό – Συστημικό μοντέλο θεραπείας, όπου βλέπει την οικογένεια σαν ένα σύστημα μέσα στο οποίο το κάθε μέλος αλληλοεπηρεάζεται. Πήρα το πτυχίο της Ψυχοθεραπεύτριας – Οικογενειακής Θεραπεύτριας, και τη δυνατότητα να δουλεύω ατομικά ή/και ομαδικά, με μεμονωμένα άτομα, με οικογένειες ή ζευγάρια.
Πάντα, στο πίσω μέρος του μυαλού μου κρατούσα την επιθυμία μου να διδάξω, έτσι ήταν αυτόματη η σκέψη να συνεχίσω στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων (Ε.Δ.Α.Σ.) την εκπαίδευση ως Εκπαιδεύτρια – Επόπτρια στη συστημική θεραπεία και θεραπεία οικογένειας.
Εργάστηκα σε διάφορα πλαίσια επί σειρά ετών, όπως στο Ιδιωτικό Αμερικανό Σχολείο «TASIS» (the American School in Switzerland), στο Κέντρο Επαγγελματικού προσανατολισμού και Συμβουλευτικής, αργότερα στο Κ.Ε.Θ.Ε.Α (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) στο πρόγραμμα «ΠΛΕΥΣΗ» για έφηβους και τις οικογένειες τους που κάνουν περιστασιακή ή πιο συστηματική χρήση ουσιών. Εκεί, δούλεψα κυρίως με τους γονείς των εφήβων και τους τρόπους αντιμετώπισης της χρήσης των παιδιών τους.
Επίσης, επί σειρά ετών εργάστηκα στον τομέα της ποιοτικής έρευνας με την εταιρεία ερευνών VPRC. Μια ενδιαφέρουσα έρευνα σε σχέση με τη γλώσσα «Ελληνική Γλώσσα και ομιλούσες γλώσσες: τα αποτελέσματα μια εμπειρικής έρευνας» έχει δημοσιευθεί στον τόμο «Ποιοτικές έρευνες 2003».
Σήμερα, εργάζομαι στο ιδιωτικό μου γραφείο ως ψυχοθεραπεύτρια στο Μαρούσι. Δουλεύω με έφηβους και ενήλικες, σε ατομικές συνεδρίες και συντονίζω ομάδες ψυχοθεραπείας. Από το 2008 διδάσκω στο χώρο που ειδικεύτηκα και εκπαιδεύω μελλοντικούς ψυχοθεραπευτές (στο Ε.Δ.Α.Σ.). Συνεργάζομαι επίσης, με νηπιαγωγεία και σχολεία για τον συντονισμό ομάδων γονιών και σεμιναρίων. Παράλληλα, κείμενα μου δημοσιεύονται σε περιοδικά λογοτεχνίας και ψυχολογίας.
Μια δραστηριότητα που με συγκινεί ιδιαίτερα είναι η συγγραφή παιδικών βιβλίων. Έχω εκδώσει ως τώρα τέσσερα παιδικά βιβλία:
Τα Διάφανα Γυαλιά της Εμπειρίας
Η Παλέτα των Συναισθημάτων (3η επανέκδοση)
Το Ναι –Όχι στη Χώρα των διαπραγματεύσεων
Όλα από τις εκδόσεις Κέδρος και απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας από 3 ως 10 ετών. Είναι ιστορίες επηρεασμένες από τον τρόπο δουλειάς μου δοσμένες με έναν απλό και άμεσο τρόπο που επιτρέπουν στα παιδιά να δουν τον κόσμο με μια άλλη ματιά. Επιθυμία μου είναι να ξαναγράψω τα κλασικά παραμύθια σε μια πιο μοντέρνα και ρεαλιστική εκδοχή.
Η αγάπη που είχα από μικρή για το χορό και την κίνηση, εκφράζεται μέσα από την γιόγκα και την ενασχόληση μου για το ταγκό, που θεωρώ ότι λειτουργεί και σαν μια μορφή ψυχοθεραπείας και αποφόρτισης.
Συχνά ταξιδεύω στον κόσμο για επαγγελματικούς και προσωπικούς λόγους. Νομίζω πως το σώμα μας χρειάζεται φροντίδα με την κίνηση, το μυαλό και η ψυχή μας με την διαρκή εσωτερική διερεύνηση και η ύπαρξη μας με τα ταξίδια, που διευρύνουν τους ορίζοντες και το βλέμμα μας στη ζωή.
Υπήρξα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής και είμαι τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συστημικής και Οικογενειακής Θεραπείας (ΕΛΕΣΥΘ) και της European Family Therapy Association (EFTA) – chamber of individual members.