Άγχος – Στρες

Άγχος - Στρες

Όταν η χαλάρωση μοιάζει με πολυτέλεια

Δύο λέξεις που έχουν μπει για τα καλά στο λεξιλόγιο μας. Όλοι καθημερινά βιώνουμε πίεση και άγχος, στη δουλειά, στο σπίτι, στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Προσπαθώντας να ανταποκριθούμε στις «ανάγκες» μας (ουσιαστικές ή πλασματικές), στις απαιτήσεις των άλλων, αλλά και στις δικές μας ψηλές προσδοκίες, στις επιθυμίες και στα θέλω των αγαπημένων μας προσώπων, αφήνοντας τα δικά μας θέλω και τον εαυτό μας συχνά τελευταίο, αγχωνόμαστε και πιεζόμαστε συνέχεια. Όλοι αυτοί είναι παράγοντες που αυξάνουν το άγχος και το στρες στη ζωή μας.

Τι προκαλεί το άγχος

Ο φόβος της αποτυχίας, η αγωνία για το μέλλον (συνήθως για πράγματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε), η ανησυχία μην πάθουμε κάτι εμείς ή οι κοντινοί μας άνθρωποι, η έλλειψη εμπιστοσύνης στις ικανότητες μας καθώς και η ανησυχία για το «τι θα πουν οι άλλοι» αν δεν τα καταφέρουμε. Οι περισσότεροι παράγοντες δεν αφορούν αντικειμενικές καταστάσεις, αλλά το πώς εμείς τις βιώνουμε και επιτρέπουμε να μας χαλάνε την καλή διάθεση, να μας αγχώνουν και σε ορισμένες περιπτώσεις να μας πανικοβάλλουν.

 

Συμπτώματα του άγχους

Συνεχής αίσθηση κούρασης και εξάντλησης, έντονοι πονοκέφαλοι, δυσκολία συγκέντρωσης και λήψεις αποφάσεων, ευέξαπτη διάθεση, νεύρα, πόνοι στον αυχένα, καούρες και σφίξιμο στο στομάχι (σε παρατημένες περιόδους άγχους μπορεί να οδηγήσεις σε νευρώσεις στομάχου, έλκος κα), ταχυπαλμίες, πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

 

Θεραπεία του Άγχους

Η αντιμετώπιση του άγχους δεν γίνεται απλά με το να λέμε «προσπαθώ να χαλαρώσω». Οι λόγοι που δεν χαλαρώνουμε αφορούν πιο βαθιά και εσωτερικά ζητήματα της προσωπικότητας και της εικόνας που έχουμε χτίσει προς τα έξω.

Όμως με τη βοήθεια του θεραπευτή μπορούμε να επαναπροσδιορίσουμε τις αξίες και τις προτεραιότητες μας, να ξεφοβηθούμε και να διεκδικήσουμε πράγματα για εμάς χωρίς να διαλυθούν οι σημαντικές μας σχέσεις. Λέξεις όπως «αδύνατον» «αποκλείεται» «ποτέ» και «πάντα» κλείνουν την επικοινωνία και οδηγούν σε αδιέξοδα. Τίποτα δεν είναι αδύνατο και είναι καλό «ποτέ να μη λέμε ποτέ».

Σήμερα, που η κοινωνική αστάθεια και η οικονομική πίεση αυξάνουν, είναι ακόμα πιο σημαντικό να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να φροντίσουμε τον εαυτό μας,
Είναι ο σύμμαχος και μόνιμος σύντροφος της ζωή μας.

Ομαδική Θεραπεία

Η ομαδική ψυχοθεραπεία, όπως και η ατομική, έχει στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τους και τις συναισθηματικές τους δυσκολίες.

Θεραπεία Ζευγαριού

Η συμβουλευτική ζευγαριών απευθύνεται στα μέλη του ζευγαριού που νιώθουν ότι δεν παίρνουν την ικανοποίηση και πληρότητα που θα ήθελαν μέσα από τη σχέση.

Online Συμβουλευτική

Αφορά ατομικές συνεδρίες συμβουλευτικής διάρκειας 50’ με την χρήση βιντεοκλήσης μέσω Skype. Θα πρέπει να υπάρχει πρόσβαση στο ίντερνετ καθώς επίσης λογαριασμός στο Skype.

Συμβουλευτική γονέων

Ο ρόλος των γονιών, ειδικά σήμερα, με τις τόσες απαιτήσεις της ζωής, είναι δύσκολος, περίπλοκος και πιεστικός.

Σεμινάρια για όλους

Τα σεμινάρια είναι βιωματικά και ανοιχτά και δεν απαιτούν προηγούμενη γνώση ψυχολογίας.