Κατάθλιψη

Κατάθλιψη

Όταν τίποτα δεν έχει νόημα

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι δηλώνουν ότι έχουν κατάθλιψη. Συχνά, δεν αναφέρονται στην κλινική της μορφή, αλλά στην κούραση, την έλλειψη καλής διάθεσης ή τη μοναξιά που νιώθουν. Η κατάθλιψη είναι μια διαταραχή του συναισθήματος. Μπορεί να περάσουμε κατάθλιψη μετά από μία απώλεια ή θάνατο, μετά από εγκυμοσύνη («επιλόχεια κατάθλιψη»), ή μπορεί να είναι το αποτέλεσμα πολλών παραγόντων που μας έκαναν ευάλωτους.

 

Συμπτώματα της κατάθλιψης

Υπάρχουν πολλά συμπτώματα που δηλώνουν ότι έχουμε κατάθλιψη:
• Πεσμένη διάθεση • Αίσθημα ατονίας • Σαν μην έχουμε τον έλεγχο του εαυτού μας • Στεναχώρια και λύπη • Απελπισία • Όλα μοιάζουν τα ίδια και τίποτα δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να τα αλλάξει • Αλλαγή στις συνήθειες του ύπνου • Αλλαγή στην όρεξη • Μειωμένη σωματική ενέργεια • Τα πράγματα και η ζωή έχουν χάσει το νόημα τους • Σκέψεις αυτοκτονίας («πως θα ένιωθαν αυτοί που μ’ αγαπάνε αν πέθαινα;»

Είναι πολύ σημαντικό, αν εσύ ή κάποιος που νοιάζεσαι, έχεις κατάθλιψη να ζητήσεις άμεσα τη βοήθεια ενός ειδικού. Δεν είναι λίγες οι φορές, που οι άνθρωποι είναι τόσο «μέσα» στην κατάθλιψη τους, στην ατονία που νιώθουν, στην έλλειψη ενδιαφέροντος για όλα και την απογοήτευση ότι τίποτα δεν έχει αξία και τίποτα δεν αλλάζει, που αδυνατούν να ζητήσουν οι ίδιοι βοήθεια.

Η κατάθλιψη έχει διακυμάνσεις και διάφορους τύπους (ανάλογα με τη διάγνωση). Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτός/ή που πάσχει από κατάθλιψη μπορεί να κινδυνεύει να βάλει τέλος στη ζωή του/της. Η ψυχοθεραπεία είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη και σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται και φαρμακευτική αγωγή.

 

Θεραπεία της Κατάθλιψης

Η κατάθλιψη θεραπεύεται. Η ψυχοθεραπεία αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη μορφή θεραπείας. Ο καθένας μπορεί να βρεθεί σε μια φάση αδυναμίας, να νιώσει πως μόνος του δεν μπορεί να τα καταφέρει.

Τόλμησε να ζητήσεις βοήθεια και ν’ αλλάξεις τη ζωή σου. Να απαλλαγείς απ’ ότι σε βαραίνει και σε κάνει δυστυχισμένο/η. Διώξε ότι νιώθεις να σε πνίγει. Μην κατηγορείς τον εαυτό σου για όλα και ζήτα βοήθεια ώστε να γεμίσει το εσωτερικό κενό που σε συντροφεύει και δε σ’ αφήνει να χαρείς.
Όλα ξεκινάνε από ένα πρώτο βήμα.

Ομαδική Θεραπεία

Η ομαδική ψυχοθεραπεία, όπως και η ατομική, έχει στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τους και τις συναισθηματικές τους δυσκολίες.

Θεραπεία Ζευγαριού

Η συμβουλευτική ζευγαριών απευθύνεται στα μέλη του ζευγαριού που νιώθουν ότι δεν παίρνουν την ικανοποίηση και πληρότητα που θα ήθελαν μέσα από τη σχέση.

Online Συμβουλευτική

Αφορά ατομικές συνεδρίες συμβουλευτικής διάρκειας 50’ με την χρήση βιντεοκλήσης μέσω Skype. Θα πρέπει να υπάρχει πρόσβαση στο ίντερνετ καθώς επίσης λογαριασμός στο Skype.

Συμβουλευτική γονέων

Ο ρόλος των γονιών, ειδικά σήμερα, με τις τόσες απαιτήσεις της ζωής, είναι δύσκολος, περίπλοκος και πιεστικός.

Σεμινάρια για όλους

Τα σεμινάρια είναι βιωματικά και ανοιχτά και δεν απαιτούν προηγούμενη γνώση ψυχολογίας.