Η ψυχική υγεία είναι ένα παγκόσμιο ανθρώπινο δικαίωμα

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2023 είναι μια ευκαιρία για ανθρώπους και κοινότητες να ενωθούν πίσω από το θέμα «Η ψυχική υγεία είναι ένα παγκόσμιο ανθρώπινο δικαίωμα» για τη βελτίωση της γνώσης, την ευαισθητοποίηση και την προώθηση δράσεων που προάγουν και προστατεύουν την ψυχική υγεία όλων ως παγκόσμιο ανθρώπινο δικαίωμα.

Η καλή ψυχική υγεία είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία και ευημερία μας. Ωστόσο, ένας στους οκτώ ανθρώπους παγκοσμίως ζει με παθήσεις ψυχικής υγείας, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν τη σωματική του υγεία, την ευημερία του, τον τρόπο σύνδεσης με τους άλλους και τα μέσα διαβίωσής του. Οι συνθήκες ψυχικής υγείας επηρεάζουν επίσης έναν αυξανόμενο αριθμό εφήβων και νέων.

Η ύπαρξη μιας πάθησης ψυχικής υγείας δεν πρέπει ποτέ να αποτελεί λόγο για να στερηθεί ένα άτομο τα ανθρώπινα δικαιώματά του ή να αποκλειστεί από αποφάσεις σχετικά με τη δική του υγεία. Ωστόσο, σε όλο τον κόσμο, τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας συνεχίζουν να βιώνουν ένα ευρύ φάσμα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πολλοί αποκλείονται από την κοινοτική ζωή και υφίστανται διακρίσεις, ενώ πολλοί περισσότεροι δεν έχουν πρόσβαση στην περίθαλψη ψυχικής υγείας που χρειάζονται ή έχουν πρόσβαση μόνο σε φροντίδα που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

Η ψυχική υγεία είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα για όλους. Ο καθένας, όποιος και αν βρίσκεται, έχει δικαίωμα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο ψυχικής υγείας. Αυτό περιλαμβάνει το δικαίωμα προστασίας από κινδύνους ψυχικής υγείας, το δικαίωμα σε διαθέσιμη, προσβάσιμη, αποδεκτή και καλής ποιότητας φροντίδα και το δικαίωμα στην ελευθερία, την ανεξαρτησία και την ένταξη στην κοινότητα. 

 

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2023

Η ψυχική υγεία είναι ένα παγκόσμιο ανθρώπινο δικαίωμα.

Η καλή ψυχική υγεία είναι αναπόσπαστο μέρος της συνολικής υγείας και ευημερίας μας.

Οι συνθήκες ψυχικής υγείας αποτελούν σημαντική απειλή για την ευημερία των νέων.

Η καλή ποιότητα των κοινοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και υποστήριξης είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον όλων μας.

Πρέπει να αμφισβητήσουμε το στίγμα και τις διακρίσεις γύρω από την ψυχική υγεία.

Η αναγνώριση της ψυχικής υγείας ως παγκόσμιου ανθρώπινου δικαιώματος δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους – και για τους γύρω τους.

Όλοι έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε ποιοτική φροντίδα ψυχικής υγείας.

Όλοι έχουμε το δικαίωμα να ζούμε ανεξάρτητα και να συμπεριλαμβανόμαστε στην κοινότητα.

Μπορεί να γνωρίζετε το μυαλό σας – αλλά γνωρίζετε τα δικαιώματά σας; Το μυαλό κάθε ανθρώπου είναι υπέροχο, πολύπλοκο και διαφορετικό. Τα δικαιώματά μας όμως είναι τα ίδια.

#WorldMentalHealthDay

«Η Παλέτα των Δύσκολων Συναισθημάτων» – Παρουσίαση στο Βιβλιοπωλείο Koukoubook

Παρουσίαση του νέου βιβλίου «Η Παλέτα των Δύσκολων Συναισθημάτων»

Το φαινόμενο Dunning-Kruger

Το φαινόμενο Dunning-Kruger είναι ότι οι πιο αδύναμοι γνωστικά άνθρωποι αγνοούν τις ελλείψεις τους και δεν αντιλαμβάνονται την ανικανότητα τους.

«Η Παλέτα των Δύσκολων Συναισθημάτων» – Παρουσίαση στο Public

Παρουσίαση του νέου βιβλίου «Η Παλέτα των Δύσκολων Συναισθημάτων»

Διαχείριση άγχους των Πανελλαδικών εξετάσεων και κρίσεων πανικού

Οδηγός για μαθητές και γονείς από την Έρα Μουλάκη, στην Naftemporiki TV