Το Σινεμά ως Μορφή Θεραπείας

Από την Μαρία Κωσταλά

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιος είναι ο λόγος που αισθανόμαστε την ανάγκη να παρακολουθούμε κινηματογραφικές ταινίες; Η πιο αυτονόητη απάντηση είναι πως μας προσφέρουν μία διέξοδο από τις καθημερινές μας σκοτούρες, ενώ αποτελούν μία καλή ομαδική ψυχαγωγική δραστηριότητα. Σύμφωνα όμως με τη νέα τάση της ψυχολογίας, το cinema-therapy, ο κινηματογράφος μπορεί να μας προσφέρει πολλά περισσότερα συμβάλλοντας σημαντικά στη βελτίωση της ψυχικής μας υγείας.

Πιο συγκεκριμένα οι κινηματογραφικές ταινίες:

1) Μπορούν να μας προσφέρουν συναισθηματική κάθαρση

Καθημερινά θυσιάζουμε το συναισθηματικό μας αυθορμητισμό στο βωμό της ευγένειας, του επαγγελματισμού και του καθώς πρέπει. Τα καταπιεσμένα αυτά συναισθήματα αποζητάνε μία διέξοδο, ώστε να μη μετασχηματιστούνε σε ψυχοσωματικά συμπτώματα ή προβλήματα στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Το σινεμά μπορεί να μας προσφέρει ένα ασφαλές καταφύγιο όπου μπορούμε να απελευθερωθούμε από το συναισθηματικό φορτίο χωρίς να μας κρίνει κανείς, ακόμα και αν κλαίμε με λυγμούς.

2) Συμβάλλουν στη μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, όταν αφιερώνουμε όλο μας το χρόνο στην εργασία μας, χωρίς να προσφέρουμε στον εαυτό μας στιγμές χαλάρωσης, η ψυχολογική μας ισορροπία διαταράσσεται. Συχνά μία τέτοια κατάσταση μπορεί να μας οδηγήσει σε μία πιθανή κλινική κατάθλιψη. Οι ειδικοί ισχυρίζονται πως ταινίες όπως κωμωδίες και ερωτικές κομεντί, μπορούν να συμβάλλουν στην μείωση του στρες, αυξάνοντας έτσι την ποιότητα ζωής μας.

3) Αποτελούν μέσο αυτογνωσίας

Αδιαμφισβήτητα, όλοι αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στην επίλυση των καθημερινών μας προβλημάτων, ειδικά όταν μας βαρύνουνε οι συναισθηματικές τους συνέπειες. Βλέποντας ταινίες που απεικονίζουν καταστάσεις παρόμοιες με αυτές που βιώνουμε, μπορούμε να αποκτήσουμε μία διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων και να εμπνευστούμε νέους τρόπους αντιμετώπισης όσων μας βασανίζουνε. Πολύ συχνά μία ταινία μπορεί να μας δώσει ένα μάθημα ζωής και να αλλάξει τελείως τον τρόπο που σκεφτόμαστε.

Ο κινηματογράφος ως θεραπευτικό εργαλείο

Ο κινηματογράφος ως θεραπευτικό εργαλείο, μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο σε ομαδικό όσο και σε ατομικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο της ομαδικής κινηματογραφοθεραπείας επιλέγεται μία ταινία ή κάποιο κινηματογραφικό απόσπασμα το οποίο εξυπηρετεί τις ανάγκες της ομάδας και στη συνέχεια μέσω του δημιουργικού διαλόγου των μελών και στοχευμένων ερωτήσεων από πλευράς του συντονιστή, ανακύπτουν τα θεραπευτικά θέματα που πρέπει να δουλευτούν περαιτέρω. Η κάθε συνεδρία μπορεί να δράσει αυτόνομα, καθώς στόχος της ομάδας είναι να δώσει τροφή για σκέψη, και να προσφέρει ένα λιθαράκι στην προσπάθεια για αυτογνωσία. Η πιο συστηματική παρακολούθηση της ομάδας μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική της κλασικής θεραπευτικής ομαδικής δουλειάς, προσφέροντας σημαντικά θεραπευτικά οφέλη.

Στο πλαίσιο της ατομικής θεραπείας η κινηματογραφοθεραπεία μπορεί να αποκτήσει πιο εξατομικευμένο χαρακτήρα, με ακόμα πιο άμεσα και δραματικά αποτελέσματα. Η ανάθεση της κατάλληλης ταινίας την κατάλληλη στιγμή μπορεί να δώσει ώθηση στη θεραπευτική διαδικασία και να ενισχύσει τη θεραπευτική συμμαχία.

 

Βιβλιογραφία

– www.cinematherapy.com
– Kalm, M. A. (2004). The Healing Movie Book – Precious Images: The Healing Use of Cinema in Psychotherapy. Lulu Press.
– Solomon, G. (2001). Reel Therapy: How Movies Inspire You to Overcome Life’s Problems. New York: Lebhar-Friedman Books.
– Sparks, T. (2009). Movie Yoga: How Every Film Can Change Your Life. Hanford Mead Publishers, Inc. CA: Santa Cruz.
– Wooder, Bernie (2008). Movie Therapy: How it Changes Lives. UK: Rideau Lakes Publishing.

Μαρία Κωσταλά

website: www.cinematherapy.com

Η μεταπτυχιακή της εξειδίκευση στην Κλινική Ψυχολογία (MScin Abnormal and Clinical Psychology) έγινε στο Πανεπιστήμιο του Swansea, ενώ έχει παρακολουθήσει και το «Certificate Program In Cinema Therapy» του ZurInstitute.

Στο παρελθόν έχει απασχοληθεί ως ψυχολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» – Τμήμα Ψυχιατρικής Εφήβων/Νέων (14-21 ετών), στη Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Βριλησσίων, στη Μέριμνα Ζωής Μ. Κ. Ο, στον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Ανατολικής Αθήνας.

Τα τελευταία χρόνια διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στα Βριλήσσια και συντονίζει ομάδες κινηματογραφοθεραπείας (cinematherapy).

 

«Ο ιππότης με την τρυφερή καρδιά» – Αντρική ψυχολογία και ψυχοθεραπεία

Είναι κοινή διαπίστωση μεταξύ συναδέλφων ότι οι άντρες πιο δύσκολα επισκέπτονται τον ψυχολόγο και πολύ πιο σπάνια δεσμεύονται σε μακροχρόνια θεραπεία. Μήπως οι άντρες έχουν καλύτερους μηχανισμούς προσαρμογής;

Τα Παιδιά, τα Συναισθήματα & τα Όρια

Η Έρα Μουλάκη συζητάει με την Δέσποινα Κανάκογλου στο GiatiOxi, για τα παιδιά και την Πανδημία, τα συναισθήματα στην μικρή ηλικία

The DOLLcumentary

Ένα ντοκιμαντέρ για το παιδί και τη συναισθηματική του ανάπτυξη, που εστιάζει στην καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, μέσω του παιχνιδιού με κούκλες.

Διαχείριση άγχους των Πανελλαδικών εξετάσεων και κρίσεων πανικού

Οδηγός για μαθητές και γονείς από την Έρα Μουλάκη, στην Naftemporiki TV

Γιατί χοροπηδώ: Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού

Το βιβλίο γράφτηκε από τον γιαπωνέζο Naoki Higashida (Ναόκι Χιγκασίντα) όταν ήταν δεκατριών χρονών.

Χωρίς Παιδιά: δεν έτυχε, δεν ήθελα, δεν μπορούσα

Ζούμε σε μια κοινωνία που συνεχίζει να θεωρεί αυτονόητη την δημιουργία οικογένειας και την τεκνοποίηση.