fbpx

Μικροδιακρίσεις με Μεγάλη σημασία

Όλοι έχουμε τις προκαταλήψεις μας και όλοι κάποια στιγμή κάναμε κάποια μικροδιάκριση. Η συνήθης αντίδραση όταν κάποιος μας το επισημάνει είναι να γίνουμε αμυντικοί και να υπεραμυνθούμε των καλών προθέσεών μας, «εγώ δεν θα το έκανα ποτέ αυτό». Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν φερθήκαμε με προκατάληψη ασυνείδητα ή από έλλειψη γνώσης.

Οι μικροδιακρίσεις σύμφωνα με την Wikipedia «είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για σύντομες, συνηθισμένες καθημερινές λεκτικές, συμπεριφορικές ή περιβαλλοντικές προσβολές, εσκεμμένες ή ακούσιες, που επικοινωνούν εχθρικές, υποτιμητικές ή αρνητικές προκαταλήψεις και προσβολές προς οποιαδήποτε ομάδα, ιδιαίτερα πολιτισμικά περιθωριοποιημένες ομάδες. Ο όρος επινοήθηκε από τον ψυχίατρο και καθηγητή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Chester M. Pierce το 1970, για να περιγράψει προσβολές αλλά και απολύσεις, που συνέβαιναν τακτικά από μη μαύρους Αμερικανός προς αφρικανικούς Αμερικανούς. Στις αρχές του 21ου αιώνα, η χρήση του όρου εφαρμόστηκε στην περιστασιακή υποβάθμιση οποιασδήποτε κοινωνικά περιθωριοποιημένης ομάδας, συμπεριλαμβανομένων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας και των ατόμων με ειδικές ανάγκες».

Τώρα περισσότερο από ποτέ είναι σημαντικό να είμαστε θε θέση να αναγνωρίσουμε και να αναδεικνύουμε όταν προκύπτουν τέτοιες συμπεριφορές, γιατί αφενός υπάρχουν και εφ’ εταίρου τις υφίστανται περιθωριοποιημένες και καταπιεσμένες ομάδες με συχνά αρνητικότατες συνέπειες στον ψυχισμό και την υγεία τους.

Σημασία δεν έχουν μόνο οι προθέσεις, γιατί όπως πολύ σωστά έχει πει ο Δάντης «ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με τις καλύτερες προθέσεις», σημασία έχουν ο επιπτώσεις όσων λέμε και κάνουμε στους άλλους. 

Πότε Δυο Άνθρωποι Ερωτεύονται;

Όλη μας η ζωή περιστρέφεται γύρω από σχέσεις και η πραγματική ευτυχία αφορά το πόσο κοντά και αγαπημένα νιώθουμε όταν είμαστε μαζί με τους άλλους, είτε είναι φίλοι, είτε ερωτικοί σύντροφοι είτε οι γονείς μας.

Λίγη γυμναστική την ημέρα την κατάθλιψη την κάνει πέρα

Μπορεί να ακούγεται απλό για να είναι τόσο αποτελεσματικό, όμως τα αποτελέσματα της γυμναστικής είναι ευεργετικά όχι μόνο για το σώμα, αλλά και για την ψυχή.

Couple’s burnout ή η Ψυχολογική και σωματική εξουθένωση των ζευγαριών

Η αποδυνάμωση της αγάπης σε μια σχέση γίνεται συνήθως σταδιακά και αθόρυβα. Όσο και να ψάξει κανείς στο πότε ξεκίνησε είναι δύσκολο να βρει αποδείξεις.

Ευγνωμοσύνη – Oliver Sacks

«Έχω έρθει πλέον πρόσωπο με πρόσωπο με τον θάνατο, αλλά δεν έχω γυρίσει την πλάτη στη ζωή».

Αυτό εδώ είναι νερό – David Foster Wallace

«Μαθαίνω να σκέφτομαι» λέει ο συγγραφέας «στην πραγματικότητα σημαίνει μαθαίνω να ασκώ κάποιον έλεγχο στο πώς και στο τι σκέφτομαι.

Διαδιακτυακές σχέσεις-απιστία ή παιχνίδια για ενήλικες?

Ζούμε σε μια εποχή που το ιντερνετ και η πρόσβαση σε αυτό γίνεται ολοένα και πιο εύκολη. Οι άνθρωποι, βρίσκουν σε αυτό πληροφορίες, επικοινωνούν, παίζουν παιχνίδια και πολύ συχνά φλερτάρουν.