Like στο Facebook;

Θυμάμαι ένα παλιό σλόγκαν που έλεγε «πρώτα ζούμε και μετά γράφουμε», με άλλα λόγια πρώτα η εμπειρία και μετά η αφήγηση και η απεικόνιση της. Συνειδητοποιώ ότι σήμερα με την απήχηση που έχουν τα social-media (facebook, twitter κα) αυτό τείνει να αλλάξει και κυρίως στις σχέσεις, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που η σχέση ξεκινάει με ένα γραπτό μήνυμα στο inbox, ένα like σε μια φωτογραφία ή ένα comment.

Ένα από τα πιο διαδεδομένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το facebook, κρατάει ακριβές ημερολόγιο πεπραγμένων και φωτογραφικό άλμπουμ των στιγμών αλλά και των σχέσεων μας. Υπάρχουν και περιπτώσεις που αν δεν αλλάξει το status «σε σχέση», σχέση δεν νοείται.

 

Αλλιώς μου τον/την είχες περιγράψει

Τι γίνεται όταν ο/η όμορφος/η σύντροφος δεν είναι πια τόσο καλός/η, όμορφος/η και έξυπνος/η στα μάτια μας (και ας τον/την έχουμε παρουσιάσει τόσο αψεγάδιαστο/η στην αρχή της σχέσης και στις photoshoπαρισμένες φωτογραφίες μας) γιατί εμείς δεν τρέφουμε πια τα ίδια συναισθήματα;

Έρευνες έχουν δείξει ότι η αφήγηση μας για ένα γεγονός αλλάζει καθώς τα δικά μας συναισθήματα αλλάζουν και κάνουμε νέες συνειδητοποιήσεις τόσο για μας όσο και για το άτομο που σχετιζόμασταν. Και ενώ ήταν σχεδόν βέβαιο ότι σε μια νέα σχέση δεν θα έβγαζες το άλμπουμ με τις χαρούμενες και ευτυχισμένες στιγμές του περασμένου καλοκαιριού με τον/την πρώην. Την εποχή του facebook, το άλμπουμ είναι διαθέσιμο για τη/τον νέα/ο σύντροφο να το ξεφυλλίσει και να δει εκείνη την «όχι και τόσο όμορφη κοντούλα» ή «τον ήρεμο και βαρετό πρώην» μας να δείχνουν εκθαμβωτικοί, λαμπεροί και χαρούμενοι.

 

Τι γίνεται με τις προηγούμενες σχέσεις;

Νέα ήθη και κανόνες αρχίζουν να εμφανίζονται λόγω της χρήσης του διαδικτύου. Μπορεί κάποιος/α να κρατήσει στους φίλους του την πρώην σχέση του; Ένα like σημαίνει σε φλερτάρω ή απλά μου άρεσε το σχόλιο που έκανες ή η φωτογραφία σου.

Ενώ το να ψάξει ο/η σύντροφος το κινητό, τη τσάντα ή το πορτοφόλι του/της συντρόφου ήταν κοινωνικά κατακριτέο και μπορούσε να σημάνει το τέλος μιας σχέσης λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης και της παραβιάστηκες αυτής συμπεριφοράς, η ηλεκτρονική παρακολούθηση νομιμοποίητε και επιτρέπετε, αφού οι ειδοποιήσεις για τις κινήσεις του άλλου έρχονται από μόνες τους, με όποιες πιθανές συνέπειες: «Γιατί έκανες like σε αυτόν;::», «Είπες πως θα κάτσεις σπίτι και ο φίλος σου κοινοποίησε ότι ήσασταν έξω!!»

Μια έρευνα που έγινε (Utz,S. & Beukebook, C. J., 2011) για το ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στις ρομαντικές σχέσεις δείχνει ότι τα ανασφαλή άτομα ζηλεύουν πιο εύκολα βλέποντας τις κινήσεις του ζευγαριού τους. Ακόμα, κινήσεις που μπορεί να ερμηνευτούν ως απειλητικές για τη σχέση πχ επικοινωνία με πρώην ή εν δυνάμει μελλοντικές σχέσεις, πυροδοτούν αρνητικά συναισθήματα και ζήλια.

Το πιο ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι η πλειοψηφία ήταν πιο πιθανό να νιώσει ικανοποίηση και ευτυχία όταν ο/η σύντροφος τους δήλωνε δημόσια (στο προφίλ του/της) το νοιάξιμο και την αφοσίωση του/της.

Οφείλει άραγε κάποιος να «διαγράψει» το παρελθόν του στο όνομα της εμπιστοσύνης; Δεν υπάρχουν εύκολες ή απλές απαντήσεις και το κάθε ζευγάρι έχει να αποφασίσει και να βρει τους δικούς του τρόπους να χτιστεί η εμπιστοσύνη. Ίσως στην πρώτη περίοδο της γνωριμίας εκτός από την ερώτηση -είσαι μόνος/η να χρειάζεται να ρωτάμε «κρατάς επαφές στο facebook με τον/την πρώην;»

Επειδή η ζωή κινείται σε διαφορετικά Mbps και η ποιότητα της «σύνδεσης» δεν αφορά τα δεδομένα, αλλά πολλά περισσότερα, προσπαθήστε να μείνετε συνδεδεμένοι με τις ανάγκες του/της συντρόφου σας στην πραγματική ζωή.

Τολμήστε να συζητήσετε για αυτά που σκέφτεστε και νιώθετε, γιατί ποτέ ένα like δεν θα γίνει πιο δυνατό από μια αγκαλιά ή ένα φιλί.

 

Έρα Μουλάκη
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Μικροδιακρίσεις με Μεγάλη σημασία

Όλοι έχουμε τις προκαταλήψεις μας και όλοι κάποια στιγμή κάναμε κάποια μικροδιάκριση.

Ας είμαστε όλοι φεμινιστές – Chimamanda Ngozi Adichie

«Το πρόβλημα με το φύλο είναι ότι ορίζει πώς θα έπρεπε να είμαστε αντί να αναγνωρίζει πώς είμαστε»

Couple’s burnout ή η Ψυχολογική και σωματική εξουθένωση των ζευγαριών

Η αποδυνάμωση της αγάπης σε μια σχέση γίνεται συνήθως σταδιακά και αθόρυβα. Όσο και να ψάξει κανείς στο πότε ξεκίνησε είναι δύσκολο να βρει αποδείξεις.

«Ο ιππότης με την τρυφερή καρδιά» – Αντρική ψυχολογία και ψυχοθεραπεία

Είναι κοινή διαπίστωση μεταξύ συναδέλφων ότι οι άντρες πιο δύσκολα επισκέπτονται τον ψυχολόγο και πολύ πιο σπάνια δεσμεύονται σε μακροχρόνια θεραπεία. Μήπως οι άντρες έχουν καλύτερους μηχανισμούς προσαρμογής;

The DOLLcumentary

Ένα ντοκιμαντέρ για το παιδί και τη συναισθηματική του ανάπτυξη, που εστιάζει στην καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, μέσω του παιχνιδιού με κούκλες.

Τα Παιδιά, τα Συναισθήματα & τα Όρια

Η Έρα Μουλάκη συζητάει με την Δέσποινα Κανάκογλου στο GiatiOxi, για τα παιδιά και την Πανδημία, τα συναισθήματα στην μικρή ηλικία