«Ταξίδι στο συναίσθημα»

Το μικρό άσπρο βιβλίο (μόλις 117 σελίδες) της Ευγενείας Γεωργαντά είναι σαν ένα ημερολόγιο καταγραφής σκέψεων, συναισθημάτων και βιωμάτων. Αφορμή για τη συγγραφή του όπως λέει η ίδια, ήταν η παρουσία της ανιψιάς της, αλλά αποτελεί έναν χάρτη προς ναυτιλομένους, για «όσους ανθρώπους παλεύουν, κατά καιρούς, με τα κύματα της φουρτουνιασμένης τους ψυχής».

Μιλάει για τα ρίσκα που χρειάζεται να πάρουμε, για τις αλήθειες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και συχνά αποφεύγουμε, για τις συνταγές για μια ευτυχισμένη ζωή – που δεν υπάρχουν, καθώς και για τους φόβους και τις υπαρξιακές μας αγωνίες. Με δικά της λόγια:

«Όσο κάνουμε τα στραβά μάτια σε όλα όσα μας ενοχλούν και μας πονάνε, τόσο αυτά θεριεύουν και αποκτούν μεγαλύτερη δύναμη για να μας ελέγχουν. Κάθε γνώση της πραγματικότητας ξεκινά από την εμπειρία και καταλήγει σε αυτή».
«Το να μην τολμάς είναι χειρότερο κακό. Ίσως και θάνατος εν ζωή».
«Όταν ναρκώνεται η καρδιά, δε ναρκώνεται επιλεκτικά. Όταν αποφεύγει τον πόνο δε νιώθει και τη χαρά».
«Κάθε αλλαγή είναι ένας θάνατος της προηγούμενης κατάστασης».

Δίνει συμβουλές και αποφθέγματα μέσα από τη δική της ζωή και πορεία: «Δεν υπάρχει όμως καμιά άλλη ασφάλεια από το να μη φοβάσαι το αύριο, να μη φοβάσαι το άγνωστο και να πιστεύεις στον εαυτό σου».

Τέλος, ο έρωτας, η αγάπη και ο φόβος του θανάτου είναι θέματα με τα οποία συνδιαλέγεται. Το βιβλίο θα μπορούσε να λέγεται και η «Η σωτηρία της ψυχής».

Σαν επίλογο θα κρατήσω αυτό που ονομάζει η ψυχοθεραπεύτρια Von Franz «δημιουργική επαναδημιουργία», με άλλα λόγια ποτέ δεν είναι αργά να ψάξει κανείς τον εαυτό του, να βρει τι του φταίει, να επουλώσει τις πληγές του και να ξαναδημιουργήσει τον εαυτό του.

Καλή σας ανάγνωση.

Το βιβλίο: «Ταξίδι στο Συναίσθημα: Ο υπαρξισμός στη ζωή μου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άσπρη Λέξη, 2009.

Ολέθριες Σχέσεις και Πώς να τις Τερματίσετε

Έχοντας εκπαιδευτεί στην κλινική ψυχολογία και εργαζόμενη εδώ και χρόνια ως ψυχοθεραπεύτρια καλούμαι συχνά να βοηθήσω ανθρώπους μέσω της συμβουλευτικής και της ψυχοθεραπείας να βρουν νέους τρόπους επικοινωνίας και να ανακαλύψουν διεξόδους στα αδιέξοδα που βιώνουν

Ο #1 τρόπος να χτίσετε μια πιο δυνατή σύνδεση με τον/την σύντροφο σας

Μπορούμε όλοι να κατανοήσουμε την αγάπη και ότι καταλαβαίνουμε μπορούμε να το διαμορφώσουμε.

Άγχη και φοβίες: πως βιώνονται από γονείς και παιδιά

Όταν «θάψουμε» έναν φόβο, δεν τον εκφράσουμε και δεν τον αντιμετωπίσουμε, μπορεί να μετατραπεί σε φοβία

«Η τέχνη του να ζούμε καλύτερα ή Όσα δεν μας έμαθε κανείς για τη ζωή»

Σήμερα μοιάζει ανήθικο να μην είσαι ευτυχισμένος όπως λέει και ο Μπρύκνερ στη Αέναη Ευφορία.

Οι φίλοι μας τα ζώα

Τα κατοικίδια ζώα καταφέρνουν να μειώσουν την αρτηριακή σας πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης και γλυκεριδίων, τα συναισθήματα μοναξιάς.

Αυτό εδώ είναι νερό – David Foster Wallace

«Μαθαίνω να σκέφτομαι» λέει ο συγγραφέας «στην πραγματικότητα σημαίνει μαθαίνω να ασκώ κάποιον έλεγχο στο πώς και στο τι σκέφτομαι.

Less is more ή Αδειάστε για να νιώσετε πιο γεμάτοι

Ένας νέος τρόπος ζωής- πρόσκλησης αρχίζει να εμφανίζεται και λέγεται Unbusy your life movement, σε ελεύθερη μετάφραση « Ξε-απασχοληθείτε»

Χωρίς Παιδιά: δεν έτυχε, δεν ήθελα, δεν μπορούσα

Ζούμε σε μια κοινωνία που συνεχίζει να θεωρεί αυτονόητη την δημιουργία οικογένειας και την τεκνοποίηση.