Σχετικά με την Ψυχοθεραπεία

Σχετικά με την Ψυχοθεραπεία

Έχοντας εκπαιδευτεί στην κλινική ψυχολογία και εργαζόμενη εδώ και χρόνια ως ψυχοθεραπεύτρια καλούμαι συχνά να βοηθήσω ανθρώπους μέσω της συμβουλευτικής και της ψυχοθεραπείας να βρουν νέους τρόπους επικοινωνίας και να ανακαλύψουν διεξόδους στα αδιέξοδα που βιώνουν και να έρθουν αντιμέτωποι με χρόνιους φόβους και εσωτερικές αγωνίες.

Η ψυχοθεραπεία είναι ένας τρόπος με τον οποίο μπορεί ο καθένας να βρει λύσεις σε σημαντικά θέματα ή προβλήματα που αντιμετωπίζει, καθώς επίσης είναι ένας τρόπος να γνωρίσει κανείς καλύτερα τον εαυτό του, πτυχές που δεν ήταν ορατές (πχ φόβοι και αγωνίες), αλλά τον επηρέαζαν, και να δει τη ζωή του με άλλα μάτια.

Δεν είναι λίγες οι φορές που μπροστά σε αποφάσεις μεταξύ ελευθερίας και ασφάλειας, διαλέγουμε την ασφάλεια. Δυστυχώς, όποιος κάνει συχνά τέτοιες επιλογές, κινδυνεύει να χάσει και την ελευθερία και την ασφάλεια του (και αυτό το αντιλαμβάνεται αρκετά αργά).

Επίσης, η ψυχοθεραπεία βοηθάει στην αντιμετώπιση και θεραπεία διαταραχών όπως είναι η κατάθλιψη (κυκλοθυμία), η αγοραφοβία (και σε άλλους τύπους φοβιών), οι κρίσεις πανικού, αλλά και στην επίλυση σοβαρών θεμάτων στις διαπροσωπικές και οικογενειακές σχέσεις, όπως είναι η κρίση στο ζευγάρι (στο γάμο), το διαζύγιο, οι συγκρουσιακές σχέσεις με τον έφηβο/-η.

Τέλος, μέσω της ψυχοθεραπείας μπορεί κανείς να βοηθηθεί σε θέματα προσωπικής ανάπτυξης και βελτίωσης του εαυτού, να αυξήσει την αυτοπεποίθηση του και να αλλάξει συνολικότερα τις ιδέες και τις παγιωμένες αντιλήψεις που είχε σχετικά με το ποιος είναι, τι τον γεμίζει, τι τον ικανοποιεί και τι θέλει από τη ζωή.

Αλλάζοντας εμείς και αναλαμβάνοντας την ευθύνη του εαυτού μας, αλλάζει η καθημερινότητα μας και αποκτάμε εμπιστοσύνη και αισιοδοξία για τις ικανότητες μας και δίνουμε άλλο νόημα στη ζωή μας.

Η απόφαση είναι του καθενός.

 

Έρα Μουλάκη
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια