Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Με αφορμή την ημέρα γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν η δεύτερη μέρα του Απριλίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου.

Μέσα από την ιδιότητα μου ως ψυχολόγος και συγγραφέας παιδικών βιβλίων, ήθελανα μιλήσω για την αγάπη μου για τα παραμύθια αλλά και για την σημασία που έχουνγια τα παιδιά.

Κατ’ αρχήν συνιστώ να φέρουν από πολύ μικρά τα παιδιά σε επαφή με τα βιβλία. Νατα αφήσουν να τα περιεργαστούν, να τα χαζεύουν, να τα ξεφυλλίσουν. Όσο μεγαλώνει ένα παιδί αρχίζει να έχει προτιμήσεις ως προς την αγορά του βιβλίου. Συνήθως ένα εξώφυλλο με έντονα χρώματα και ζωγραφιές τραβάει την προσοχή, καθώς επίσης βιβλία με ήρωες από κόμικς ή κινούμενα σχέδια, λόγω του ότι είναι πιο οικεία στα παιδιά, έχουν μεγαλύτερη αγοραστική ζήτηση.

Οι γονείς θα πρέπει να δίνουν σημασία στην συνολική εικόνα ενός βιβλίου δηλαδή την πλοκή, παρουσίαση, φροντισμένη έκδοση, μέγεθος γραμματοσειράς κα. Επίσης, αν αφιερώσουν λίγο χρόνο στο βιβλιοπωλείο μπορούν να ανακαλύψουν βιβλία θησαυρούς μιας και υπάρχει πληθώρα θεμάτων και πολύ ευρηματικές εκδοτικές προσπάθειες. Είναι σημαντικό να αγοράζουν στα παιδιά βιβλία ανάλογα με την ηλικία τους ώστε να μπορούν να τα παρακολουθήσουν. Κάτι που γίνεται συχνά είναι οι γονείς να αγοράζουν βιβλία για μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά, με αποτέλεσμα να κουράζεται το παιδί να το διαβάσει, να αποθαρρύνεται, και σταδιακά να χάνει το ενδιαφέρον του.

Σχετικά με το πότε πρέπει να ξεκινήσει η επαφή με το βιβλίο, θεωρώ από βρεφική ηλικία. Υπάρχουν βιβλία ειδικά για μικρές ηλικίες ώστε να εξοικειωθούν με την υφή διαφόρων υλικών, με ήχους και εικόνες ζώων. Έτσι από πολύ μικρή ηλικία ξεκινάει αυτή η σχέση αγάπης που για τους τυχερούς κρατάει μια ζωή. Μέσα από τα λόγια του μεγάλου συγγραφέα Μπόρχες καταλαβαίνουμε την αγάπη που είχε για τα βιβλία «όταν φαντάζομαι τον παράδεισο, θέλω να είναι μια βιβλιοθήκη».

Ένα σημαντικό κομμάτι στην γνωριμία με τα βιβλία είναι η διαμεσολάβηση του γονιού. Το παιδί αποζητά την επαφή με τον γονιό και η ανάγνωση παραμυθιών και διαφόρων ιστοριών αποτελεί ιδανικό τρόπο. Είναι μια ευκαιρία συνομιλίας γονιού και παιδιού, επικοινωνίας συναισθημάτων αλλά και συζήτησης, καμιά φορά, πολύ ευαίσθητων θεμάτων που μέσα από τις ιστορίες των ηρώων, τα παιδιά προσεγγίζουν με ανώδυνο τρόπο. Το βιβλίο βοηθάει να αναπτύξει αλλά και να διατηρήσει το παιδί την φαντασία του, τη δημιουργικότητα και την ανατρεπτικότητα του.

Πιστεύω ότι ανοίγοντας ένα βιβλίο ανοίγει ένας κόσμος μαγικός· γεμάτος εικόνες, ιδέες, μυρωδιές και ταξίδια. Νομίζω ότι η δύναμη των ηρώων ξεπερνάει την εμπειρία της ανάγνωσης, γίνεται σκέψη, γίνεται προβληματισμός, γίνεται συναίσθημα, και όλα αυτά μας κάνουν όλους, μικρούς και μεγάλους, πιο όμορφους ανθρώπους.

Κλείνοντας να θυμίσω τα λόγια του Άλμπερτ Αϊνστάιν που έλεγε:

«Αν θέλετε τα παιδιά σας να είναι έξυπνα, διαβάστε τους παραμύθια. Αν θέλετε τα παιδιά σας να είναι περισσότερο έξυπνα, διαβάστε τους περισσότερα παραμύθια»

Η κότα που ονειρευόταν να πετάξει

Ένα ιδιαίτερο βιβλίο της Κορεάτισας Sun-Mi Hwang που έχει πουλήσει περισσότερα από 2.000.000 αντίτυπα σε όλο τον κόσμο.

Γιατί μας είναι απαραίτητες οι διακοπές

Τώρα που τα οικονομικά είναι τόσο περιορισμένα, που το άγχος και η αγωνία μας κατακλύζουν καθημερινά, τώρα είναι που έχουμε ανάγκη από διακοπές περισσότερο από ποτέ.

Πότε Δυο Άνθρωποι Ερωτεύονται;

Όλη μας η ζωή περιστρέφεται γύρω από σχέσεις και η πραγματική ευτυχία αφορά το πόσο κοντά και αγαπημένα νιώθουμε όταν είμαστε μαζί με τους άλλους, είτε είναι φίλοι, είτε ερωτικοί σύντροφοι είτε οι γονείς μας.

Η ιστορία ενός γάμου –  Geir Gulliksen

Ένα βαθειά συγκινητικό μυθιστόρημα, για την πορεία και το τέλος μιας σχέσης, ενός γάμου.

3 καινούργια αγαπημένα παραμύθια που διάβασα

Για φέτος τις γιορτές, ένα κείμενο για το διαχρονικό παιδικό δώρο, τα παραμύθια.

Μικροδιακρίσεις με Μεγάλη σημασία

Όλοι έχουμε τις προκαταλήψεις μας και όλοι κάποια στιγμή κάναμε κάποια μικροδιάκριση.