Ψυχολογικά

Ψυχολογικά

Συνομιλώντας με την αθέατη πλευρά του εαυτού μας

Όλοι έχουμε αντιμετωπίσει ψυχολογικά προβλήματα μέσα από στεναχώριες, δυσκολίες ή απώλειες που χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε. Οι άνθρωποι αναζητούν τη βοήθεια ενός ψυχολόγου όταν το συναισθηματικό βάρος των προβλημάτων τους είναι μεγάλο και έχει αρχίσει να επηρεάζει τόσο τους ίδιους (συναισθηματικά και σωματικά) όσο και το οικείο περιβάλλον τους ή όταν έχουν συσσωρευτεί πολλά προβλήματα.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο τρόπος να λύσουμε ένα θέμα είναι απλά να το αγνοήσουμε. Το βάζουμε στην άκρη για αργότερα, «κάτω από το χάλι», ελπίζοντας ότι θα ξεχαστεί, ότι με τον καιρό θα επιλυθεί μόνο του ή ότι μια άλλη χρονική στιγμή –που δεν έρχεται ποτέ, θα είμαστε πιο έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε. Ώσπου έρχεται η στιγμή, που το «χαλί» δεν χωράει άλλα και εμείς βρισκόμαστε πάνω σε μια ασταθή επιφάνεια, προσπαθώντας να ισορροπήσουμε, χάνουμε τη γη κάτω από τα πόδια μας και ουσιαστικά πελαγώνουμε μη ξέροντας από ποιο πρόβλημα να ξεκινήσουμε. (ποιο πρόβλημα να επιλύσουμε πρώτο)

 

Ότι μας βοηθάει να επιβιώνουμε, δεν μας βοηθάει να ζούμε καλά

Οι άνθρωποι συχνά προσπαθούν να επιλύσουν ένα πρόβλημα προσπαθώντας με τον λάθος τρόπο ή δυσκολευόμενοι να ξεπεράσουν κάποιες λάθος αντιλήψεις τους. Επιμένουν να προσπαθούν ξανά και ξανά με έναν τρόπο μέχρι που στο τέλος, νιώθουν εξαντλημένοι χωρίς άλλες εναλλακτικές, σαν κάποιον που προσπαθεί να ξεκολλήσει από τη λάσπη και όσο προσπαθεί τόσο πιο πολύ βουλιάζει. Στο τέλος, ένα σωματικό σύμπτωμα, (χρόνιες ημικρανίες, εκρήξεις θυμού, κλάμα, αυχενικό, έλκος) είναι αυτό που τους δίνει το χαριστικό «χτύπημα», σαν να τους λέει ο εαυτός τους: «δεν αντέχω άλλο, κάνε κάτι. Ζήτα βοήθεια».

Οι τρόποι που βρίσκουμε για να αντιμετωπίσουμε ένα σημαντικό πρόβλημα ή μια κρίση στη ζωή μας, δεν μας βοηθάει αργότερα να πάμε παρακάτω. Η ζωή δεν είναι μόνο επιβίωση. Ότι μας βοηθάει να επιβιώσουμε, δεν μας βοηθάει να ζήσουμε σήμερα καλά. Όπως ένας ιππότης που χρειάζεται την πανοπλία στη μάχη, όμως δεν μπορεί να περπατήσει ανάλαφρος στην καθημερινότητα αν δεν βγάλει τη βαριά στολή.

Ο ψυχολόγος μπορεί να μας βοηθήσει να ιεραρχήσουμε τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, μιας και συχνά όλα είναι αλληλένδετα μεταξύ τους και ο κοινός παρανομαστής είναι ο εαυτό μας. Αν τολμήσουμε να κοιτάξουμε κατάματα οσα μας δυσκολεύουν και ζητήσουμε βοήθεια μπορούμε να βρούμε τρόπους να νιώθουμε χαρούμενοι, ανάλαφροι και γεμάτοι.

Ομαδική Θεραπεία

Η ομαδική ψυχοθεραπεία, όπως και η ατομική, έχει στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τους και τις συναισθηματικές τους δυσκολίες.

Θεραπεία Ζευγαριού

Η συμβουλευτική ζευγαριών απευθύνεται στα μέλη του ζευγαριού που νιώθουν ότι δεν παίρνουν την ικανοποίηση και πληρότητα που θα ήθελαν μέσα από τη σχέση.

Online Συμβουλευτική

Αφορά ατομικές συνεδρίες συμβουλευτικής διάρκειας 50’ με την χρήση βιντεοκλήσης μέσω Skype. Θα πρέπει να υπάρχει πρόσβαση στο ίντερνετ καθώς επίσης λογαριασμός στο Skype.

Συμβουλευτική γονέων

Ο ρόλος των γονιών, ειδικά σήμερα, με τις τόσες απαιτήσεις της ζωής, είναι δύσκολος, περίπλοκος και πιεστικός.

Σεμινάρια για όλους

Τα σεμινάρια είναι βιωματικά και ανοιχτά και δεν απαιτούν προηγούμενη γνώση ψυχολογίας.