Δυσκολίες στην επικοινωνία: Χαμένοι στη μετάφραση

Πόσες φορές δεν αναρωτηθήκαμε μήπως μιλάμε άλλη γλώσσα και δεν μας καταλαβαίνουν οι άλλοι, πόσες φορές δεν νιώσαμε αδικημένοι γιατί ο άλλος παρεξήγησε τις πράξεις ή τις λέξεις μας. Η επικοινωνία, ο διάλογος, δεν είναι μόνο λέξεις και προτάσεις. Είναι και όλα τα μη λεκτικά νοήματα.

 

Μη λεκτική επικοινωνία

Η μη λεκτική επικοινωνία περιλαμβάνει ότι δεν είναι λόγος. Στάση σώματος, χροιά και τόνος της φωνής, γκριμάτσες, χειρονομίες. Όλη αυτή η μη λεκτική επικοινωνία είναι αυτή που μας βοηθάει να καταλάβουμε τι θέλει να πει ο άλλος ή/και τι πραγματικά εννοεί.

Η φράση έλα εδώ μπορεί να ειπωθεί σαν προσταγή «Έλα εδώ!» και να υπονοεί οφείλεις να έρθεις εδώ χωρίς αντιρρήσεις και η ίδια φράση μπορεί να ειπωθεί ναζιάρικα «Ελααα εδώ…» και να δηλώνει μια τρυφερή και παιχνιδιάρικη διάθεση. Οι περισσότερες παρεξηγήσεις στην επικοινωνία αφορούν τον τρόπο που λέγονται τα πράγματα και όχι τις ακριβείς λέξεις.

 

Η σιωπή είναι επικοινωνία

Πολλοί πιστεύουν ότι η σιωπή δεν είναι επικοινωνία. Όμως με τη σιωπή μπορούμε να πούμε πολλά πράγματα. Δεν απαντώ για δεν δίνω καμία σημασία σε ότι λες. Δεν απαντώ γιατί έχω συγκινηθεί πάρα πολύ. Δεν απαντώ γιατί δεν έχω καταλάβει τι λες ή τι μου ζητάς. Δεν απαντώ γιατι σε φοβάμαι, δεν ξέρω πως θα αντιδράσεις και τρέμω. Βλέπουμε λοιπόν πως η σιωπή μπορεί να πει πολλά, και για αυτό είναι σημαντικό να μην κρυβόμαστε πίσω από φράσεις όπως «Δεν σου είπα κάτι, πως κάνεις έτσι» και να λέμε αυτό που πραγματικά σκεφτόμαστε ή νιώθουμε.

 

Τονισμός

Ένα άλλο συχνό πρόβλημα είναι ο τονισμός. Σε έναν καβγά και οι δύο πιστεύουν πως έχουν δίκαιο. Γιατί; Εστιάζουν σε άλλο σημείο. Ο σύζυγος λέει δεν αντέχω τις φωνές σου και πάω στο άλλο δωμάτιο. Η σύζυγος λέει: φωνάζω γιατί πάντα φεύγεις από εκεί που συζητάμε και αλλάζεις δωμάτιο.

 

Οι πέντε πιο συχνές «παγίδες» στην επικοινωνία:

  • Να επιλέγεις τη λάθος στιγμή. Είναι λάθος να θες να συζητήσεις με τον/την σύντροφο σου ένα θέμα και να το ανοίγεις όταν εκείνος είναι στην πόρτα φεύγοντας για τη δουλειά ή όταν εκείνη φεύγει με τα παιδιά για το φροντιστήριο.
  • Να κάνεις στον άλλο τον ψυχολόγο και να βάζεις ταμπέλες στις συμπεριφορές του «είσαι παρανοϊκός» «μάλλον έχεις κόμπλεξ κατωτερότητας» κτλ
  • Να κάνεις τον οσιομάρτυρα. Να μη θυμώνεις με ότι σε ενοχλεί, να θυσιάζεσαι συνέχεια –και χωρίς να στο ζητήσουν, υποθέτοντας ότι το θέλει ο άλλος/η και μετά να ξεσπάς λέγοντας «πως μπόρεσες να το κάνεις αυτό σε μένα, μετά από όσα έχω θυσιάσει εγώ για σένα;»

 

Πως διευκολύνεται η επικοινωνία:

  • Μην επιτίθεσαι στον άλλο γιατί μπαίνει σε αμυντική θέση και παύει να είναι ανοιχτός στο να ακούσει τι θα του πεις.
  • Απόφυγε τα τελεσίγραφα. Ή συμφωνείς ή δεν ταιριάζουμε και πρέπει να χωρίσουμε. Τέτοιου είδους «οριακές» διαπραγματεύσεις συνήθως μπορεί να πιάσουν μια- δυο φορές και ο άλλος να υποκύψει. Όμως επειδή σε κανέναν δεν αρέσει να μην έχει επιλογές, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε το κόστος αυτού που προτείναμε.
  • Απόφυγε τις αναδρομές στο παρελθόν. Ένα από τα πιο συνηθισμένα παράπονα, κυρίως των ανδρών από τις γυναίκες, είναι πως σε κάθε συζήτηση νιώθουν πως καλούνται να πάρουν ξανά και ξανά θέση για σωρεία θεαμάτων που αφορούν το παρελθόν. Εστίασε στο παρόν, σε αυτό που σε ενοχλεί και θες να συζητήσεις για να βελτιωθεί.
  • Γίνε συγκεκριμένος/η. Φράσεις όπως γίνε πιο πρακτική, γίνε πιο τρυφερός, δεν νιώθω ότι με νοιάζεσαι, είναι πολύ αόριστες. Ο καθένας έχει διαφορετικό τρόπο που μεγάλωσε και αντιλαμβάνεται τι σημαίνει πρακτικότητα, τρυφερότητα και νοιάξιμο. Πείτε του/της τι εννοείς εσυ όταν της ζητάς να είναι πιο πρακτική, πες του/της τι θα ήθελες να κάνει ώστε να νιώσεις ότι σε νοιάζεται.
  • Πες πως νιώθεις και όχι τι κάνει ο άλλος. Είναι προτιμότερο να πεις, «εγώ νιώθω πίεση» από το «εσύ με πιέζεις».

Τέλος, μια συμβουλή για τις γυναίκες και μια για τους άντρες.

  • Για τις γυναίκες: Δεν έχουν οι σύντροφοι μαντικές ικανότητες. Είναι λάθος να πιστεύετε πως «αφού με αγαπάει θα έπρεπε να ξέρει ότι θα ήθελα να κάνει αυτό», «αν πραγματικά με νοιαζόταν δεν θα καταλάβαινε ότι αυτό που είπε με πλήγωσε;» Αν θέλετε κάτι ή να σας ενοχλεί κάτι, πρέπει να τους το πείτε. Δεν χαλάει τη μαγεία, τους βοηθάτε να σας καταλάβουν. Το ότι θέλουν να ανταποκριθούν στο αίτημα σας είναι ένδειξη του νοιαξίματος τους προς εσάς.
  • Για τους άντρες: Το σπίτι δεν έχει μαγικές ικανότητες αυτό- τακτοποίησης, όπως και το κρεβάτι και τα δωμάτια των παιδιών, το καπάκι της τουαλέτας δεν κλείνει από μόνο του, και το φαγητό δεν φτιάχνετε έτσι απλά, προϋποθέτει προγραμματισμό, αγορά τροφίμων και μαγείρεμα. Για κάποια πράγματα χρειάζεται να υπάρχει καλή θέληση και διάθεση για συνεργασία, για μοίρασμα των δουλειών και των υποχρεώσεων. Έτσι μπορεί να αποφευχθούν πολλες ώρες εντάσεων και καβγάδων.

Ο διάλογος και η επικοινωνία είναι το μέσο για να μπορέσουμε να εκφραστούμε και να μοιραστούμε τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας με τους άλλους.

Θυμηθείτε καμία φορά μια συγνώμη ή μια απλή αγκαλιά λέει πολλά περισσότερα από χίλιες λέξεις.

 

Έρα Μουλάκη
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Βιβλία που διάβασα το καλοκαίρι

Την αγάπη για το σύμπαν, τα άστρα και το διάστημα την κόλλησα από την πατέρα μου. Ήταν λάτρης του Stephen Hoggins και των ταινιών επιστημονικής φαντασίας.

Ο Δεκάλογος του αρνητικού ανθρώπου

Με σαφείς επιρροές από το βιβλίο του Paul Watzlawick «Φτιάξε τη δυστυχία σου μόνος σου» και το άρθρο της Cloe Mandanes στο πρόσφατο τεύχος του περιοδικού Networker αποφάσισα να γράψω το δεκάλογο του αρνητικού ανθρώπου όπως το αντιμετώπισα μέσα από την επαγγελματική μου εμπειρία.

Η κότα που ονειρευόταν να πετάξει

Ένα ιδιαίτερο βιβλίο της Κορεάτισας Sun-Mi Hwang που έχει πουλήσει περισσότερα από 2.000.000 αντίτυπα σε όλο τον κόσμο.

Γιατί μας είναι απαραίτητες οι διακοπές

Τώρα που τα οικονομικά είναι τόσο περιορισμένα, που το άγχος και η αγωνία μας κατακλύζουν καθημερινά, τώρα είναι που έχουμε ανάγκη από διακοπές περισσότερο από ποτέ.

Τα τρία επίπεδα της ζωής – Τζούλιαν Μπάρνς

Τον Τζούλιαν Μπάρνς δεν τον ήξερα. Τον γνώρισα μέσα από το καταπληκτικό βιβλίο του «Τα τρία επίπεδα της ζωής» εκδόσεις Μεταίχμιο που κυκλοφόρησε το 2013.

«Ο ιππότης με την τρυφερή καρδιά» – Αντρική ψυχολογία και ψυχοθεραπεία

Είναι κοινή διαπίστωση μεταξύ συναδέλφων ότι οι άντρες πιο δύσκολα επισκέπτονται τον ψυχολόγο και πολύ πιο σπάνια δεσμεύονται σε μακροχρόνια θεραπεία. Μήπως οι άντρες έχουν καλύτερους μηχανισμούς προσαρμογής;