Γιατί μας είναι απαραίτητες οι διακοπές

Οι περισσότεροι από μας όταν σκεφτόμαστε διακοπές το μυαλό μας τρέχει σε νησιά και γαλαζοπράσινα νερά, απέραντες αμμουδιές και αξέχαστες παραλίες.

Σκεφτόμαστε τι ωραία που είναι να ξυπνάμε ότι ώρα θέλουμε, να κάνουμε βόλτες, ηλιοθεραπεία, εκδρομές, να βλέπουμε νέα πράγματα, να δοκιμάζουμε νέες γεύσεις και μυρωδιές, να μην έχουμε ωράριο, να είμαστε πιο χαλαροί και ξέγνοιαστοι.

Οι διακοπές πέρα από μια ευχαρίστηση και όμορφες φωτογραφίες, είναι και μια ανάγκη του ανθρώπου τόσο ψυχολογική όσο και σωματική.

Τώρα που τα οικονομικά είναι τόσο περιορισμένα, που το άγχος και η αγωνία μας κατακλύζουν καθημερινά, τώρα είναι που έχουμε ανάγκη από διακοπές περισσότερο από ποτέ.

 

Επαγγελματική εξουθένωση και διακοπές

Η ζωή μας πια κυλάει σε πολύ γρήγορους ρυθμούς. Υφιστάμεθα συνεχείς πιέσεις και εντάσεις. Αμειβόμαστε πιο λίγο από όσο παράγουμε, αρκετοί είναι σε δουλειές που δεν τους ικανοποιούν, δεν νιώθουν καθόλου παραγωγικοί και δημιουργικοί, όμως η ανάγκη της επιβίωσης δεν τους αφήνει περιθώρια.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το στρες στη δουλειά συνδέεται με την υγεία του ατόμου. Συχνά σχετίζεται με πονοκεφάλους, εξάντληση, ευερεθιστότητα, κατάθλιψη, αϋπνία, υψηλή πίεση κα.

Αν δεν μπορείτε να φύγετε για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα και οι ολιγοήμερες διακοπές είναι αρκετές για να ξεφύγουμε από την ένταση, τη ρουτίνα του γραφείου και της καθημερινότητας.

Σημαντικό είναι να αφήσουμε έστω και για λίγες μέρες τη δουλειά στο χώρο που ανήκει και εμείς να ξεκουραστούμε. Όχι τηλεφωνήματα, φαξ, μαιλ και ότι άλλο θυμίζει δουλειά.

Η επαφή με τη φύση, η ξεκούραση, μπορούν να έχουν θεαματικά αποτελέσματα και να προλάβουν μια επαγγελματική εξουθένωση.

 

Ψυχολογική -Συναισθηματική κούραση και διακοπές

Οι σχέσεις με τους σημαντικούς μας ανθρώπους συχνά δοκιμάζονται μέσα στο χρόνο, λόγω των προβλημάτων της καθημερινότητας, των εντάσεων και της συσσωρευμένης κούρασης.

Επίσης, μπορεί να αντιληφθούμε ότι έχουμε και οι ίδιοι χάσει την επαφή με τον εαυτό μας, με τις ανάγκες μας και συχνά κάνουμε υπερβάσεις στις αντοχές μας, στο όνομα της δουλειάς και των υποχρεώσεων. Όμως το σώμα δεν αντέχει να είναι συνέχεια σε πίεση. Το ίδιο και οι σχέσεις, κλυδωνίζονται, έρχεται η κούραση, η ματαίωση, το «ας το δε βαριέσαι, δεν λέω τίποτα».

Οι διακοπές είναι μια ευκαιρία να ανακτήσουμε τις ψυχικές μας δυνάμεις, να ανανεωθούμε συναισθηματικά, να βρεθούμε πιο κοντά με αυτούς που αγαπάμε και επιτέλους, έχουμε και το χρόνο και τις αντοχές να απολαύσουμε την παρέα τους, να συζητήσουμε θέματα που μας απασχολούν και όλο τα αναβάλαμε και να επανεκτιμήσουμε την αξία τους στη ζωή μας.

 

Μερικές χρήσιμες συμβουλές:

  • Κλείστε το κινητό/ κομπιούτερ/ τηλεόραση

Μην αφήστε κανέναν να σας χαλάσει την ηρεμία και τη χαλάρωση σας. Απομακρυνθείτε από ειδήσεις και νέα που μόνο άγχος σας γεμίζουν. Μην μπείτε στον πειρασμό του κομπιούτερ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Τολμήστε να δικτυωθείτε σε πραγματικό χρόνο με πραγματικούς ανθρώπους.

  • Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας και ότι ικανοποιεί εσάς.

Αν είστε με την οικογένεια σας ή με παρέα, βρείτε λίγο χρόνο για ότι εσείς έχετε πραγματική ανάγκη. Είτε λέγεται ύπνος, είτε μια βόλτα στην παραλία, είτε για να διαβάσετε ένα βιβλίο. Φροντίστε τις ανάγκες σας.

  • Τολμήστε να κάνετε κάτι διαφορετικό ένα σπορ, μια γνωριμία κτλ.

Κάντε κάτι που σας ικανοποιεί π.χ. παίξετε ρακέτες, βόλεϊ. Δοκιμάστε κάτι που πάντα θέλατε π.χ. θαλάσσιο σκι, kite surf.

Τολμήστε να κάνετε γνωριμίες και να σχετιστείτε με καινούργιους ανθρώπους. Όλοι οι άνθρωποι μπορεί να έχουν κάτι ενδιαφέρον να μας πουν.

  • Απομακρύνεται σκέψεις που σας πιέζουν (οικονομικές, επαγγελματικές, προσωπικές).

Για λίγες μέρες η πραγματικότητα μπορεί να περιμένει, όχι και ο εαυτός σας που όλο το χρόνο αντέχει και υπομένει. Δώστε του λίγες μέρες αναζωογόνησης ώστε να τον έχετε σύμμαχο για τον υπόλοιπο χρόνο.

  • Να είστε ρεαλιστές στις προσδοκίες των διακοπών σας

Αν κάτι μπορεί να χαλάσει τις διακοπές είναι οι προσδοκίες που έχουμε από αυτές. Ότι θα πάμε στο καλύτερο μέρος, ότι θα ξεκουραστούμε τόσο που μετά η δουλειά θα μας αρέσει, ότι θα ερωτευτούμε κεραυνοβόλα και η ζωή μας από γκρι θα γίνει ροζ.

Η διακοπές δεν είναι επίσκεψη στην έναν εξωπραγματικό κόσμο. Είμαστε οι ίδιοι άνθρωποι  λίγο πιο χαλαροί, πιο χαμογελαστοί και ίσως λίγο πιο μαυρισμένοι. Ας απολαύσουμε τις διακοπές μας για αυτό που είναι, και όχι όλα όσα θα θέλαμε να είναι.

Καλές διακοπές

 

Έρα Μουλάκη
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Αυτό εδώ είναι νερό – David Foster Wallace

«Μαθαίνω να σκέφτομαι» λέει ο συγγραφέας «στην πραγματικότητα σημαίνει μαθαίνω να ασκώ κάποιον έλεγχο στο πώς και στο τι σκέφτομαι.

Το φαινόμενο Dunning-Kruger

Το φαινόμενο Dunning-Kruger είναι ότι οι πιο αδύναμοι γνωστικά άνθρωποι αγνοούν τις ελλείψεις τους και δεν αντιλαμβάνονται την ανικανότητα τους.

Ομοιοπαθητική & Ψυχοθεραπεία: Γεφυρώνοντας δυο επιστήμες

Η ομοιοπαθητική και η συστημική ψυχοθεραπεία βλέπουν τον άνθρωπο ως σύνολο και διερευνούν την ψυχοσωματική του εικόνα μέσα στο οικογενειακό, αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό του πλαίσιο.

Πότε Δυο Άνθρωποι Ερωτεύονται;

Όλη μας η ζωή περιστρέφεται γύρω από σχέσεις και η πραγματική ευτυχία αφορά το πόσο κοντά και αγαπημένα νιώθουμε όταν είμαστε μαζί με τους άλλους, είτε είναι φίλοι, είτε ερωτικοί σύντροφοι είτε οι γονείς μας.

Η ψυχική υγεία είναι ένα παγκόσμιο ανθρώπινο δικαίωμα

Το μυαλό κάθε ανθρώπου είναι υπέροχο, πολύπλοκο και διαφορετικό. Τα δικαιώματά μας όμως είναι τα ίδια.

Οι φίλοι μας τα ζώα

Τα κατοικίδια ζώα καταφέρνουν να μειώσουν την αρτηριακή σας πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης και γλυκεριδίων, τα συναισθήματα μοναξιάς.