Δεν υπάρχει τίποτα εγωιστικό σχετικά με την αυτοκτονία

Δεν μιλάω γι ‘αυτό πολύ αυτές τις μέρες, έχω φτάσει στο σημείο όπου αισθάνομαι σαν να έχει περάσει μια ολόκληρη ζωή. Η θεραπεία ήταν μια μακρά και γεμάτη με θλίψη διαδικασία. Υπήρξαν φορές που αισθάνθηκα πολύ μόνη στη θλίψη μου και υπήρχαν στιγμές που ένιωθα χαμένη και μπερδεμένη. Το πρόβλημα με την αυτοκτονία είναι ότι κανείς δεν ξέρει τι να πει. Κανείς δεν ξέρει πώς να αντιδράσει. Έτσι, χαμογελάνε, χαιρετούν και προσπαθούν να σου αποσπάσουν την προσοχή… αλλά ποτέ μα ποτέ δεν λένε τη λέξη. Φαίνεται πως οι επιζώντες (επιζήσαντες) συχνά αφήνονται να επιβιώσουν μόνοι τους.

Βίωσα ατέλειωτα κύματα συναισθημάτων τις ημέρες, εβδομάδες, μήνες, ακόμη και χρόνια μετά την απώλεια του πατέρα μου. Τα «αν» και τα «ίσως» με κρατούσαν ξύπνια τα βράδια, κάνοντας με να επιπλέω κάθε μέρα μέσα σε μια κατάσταση διαρκούς εξάντλησης. Τι θα είχε συμβεί αν είχα απαντήσει το τηλέφωνο εκείνο το βράδυ; Θα τον είχε κάνει ο ήχος της φωνής μου να αλλάξει γνώμη; Θα μπορούσε να το έχει κάνει σε μια μεταγενέστερη ημερομηνία, ούτως ή άλλως; Επιζών της ενοχής, πράγματι.

Μερικές φορές, έκλαιγα. Μερικές φορές, καθόμουν τελείως ακίνητη βλέποντας τα κύματα να συντρίβονται κάτω στην παραλία, ελπίζοντας για κάποιου είδους σημάδι ότι είχε πάει σε ένα καλύτερο μέρος. Μερικές φορές, εγώ σιωπηλά επέπληττα τον εαυτό μου γιατί δεν είχα δει τα προειδοποιητικά σημάδια. Μερικές φορές, διαπραγματεύτηκα με τον Θεό ή οποιοσδήποτε άλλον που θα μπορούσε να είναι υπεύθυνος εκεί ψηλά. Φέρτε τον πίσω σε μας. Σε παρακαλώ, απλά φέρε τον πίσω. Μερικές φορές ένιωθα θυμωμένη. Γιατί σε εμάς; Γιατί σε εμένα; Γιατί αυτόν;

Ναι, βίωσα μια πληθώρα συναισθημάτων, πριν κάνω ειρήνη με την απώλεια. Αλλά μια σκέψη που ποτέ (ούτε καν για ένα δευτερόλεπτο) δεν πέρασε από το μυαλό μου ήταν αυτή η άποψη των κακώς ενημερωμένων ανθρώπων, ότι η αυτοκτονία είναι εγωιστική. Η αυτοκτονία είναι πολλά πράγματα, αλλά ο εγωισμός δεν είναι ένα από αυτά.

Η αυτοκτονία είναι μια απόφαση που λαμβάνεται μέσα σε απόγνωση, απελπισία, απομόνωση και μοναξιά. Η μαύρη τρύπα που είναι η κλινική κατάθλιψη είναι που τα «ρουφάει» . Αισθάνονται σαν ένα βάρος για τους αγαπημένους τους, νιώθουν σαν να μην υπάρχει διέξοδος, αισθάνονται παγιδευμένοι και με ένα αίσθημα απομόνωσης, όλα αυτά είναι χαρακτηριστικά μεταξύ των ανθρώπων που πάσχουν από κατάθλιψη.

Οι άνθρωποι που λένε ότι η αυτοκτονία είναι εγωιστική αναφέρονται πάντα στους επιζώντες. Είναι εγωιστικό να αφήσει τα παιδιά, τον/την σύζυγο και τα άλλα μέλη της οικογένειας του πίσω, έτσι λένε. Δεν σκέφτονται τους επιζώντες, ή έτσι θα ήθελαν να μας κάνουν να πιστέψουμε. Αυτό που δεν ξέρουν, είναι ότι αυτοί οι πολύ αγαπημένοι είναι ο λόγος που πολλοί άνθρωποι κρατιούνται για μία ακόμη ημέρα. Σκέφτονται τους επιζώντες, πιθανότατα μέχρι την τελευταία στιγμή, σε πολλές περιπτώσεις. Αλλά η κατάθλιψη που τους περιβάλλει και τους συνθλίβει την ψυχή, τους κάνει να νιώθουν σαν να μην υπάρχει εναλλακτική λύση. Σαν ο μόνος τρόπος για να ξεφύγουν είναι να αποχωρήσουν. Και αυτή είναι μια καταστροφική σκέψη για να την αντέξει κάποιος.

Μέχρι να δείτε το βάθος της κατάθλιψης, έως ότου έχετε χάσει την ψυχή σας σε μια θάλασσα από κενό και σκοτάδι … δεν καλείστε να πάρετε αυτές τις αποφάσεις. Μπορεί να μην το καταλαβαίνετε, και σίγουρα εσείς ορίζετε τα δικά σας συναισθήματα, αλλά επικρίνοντας και διαδίδοντας αυτού του είδους την αρνητικότητα, δεν θα βοηθήσετε το επόμενο άτομο. Στην πραγματικότητα, αυτό θα βλάψει μόνο τους άλλους.

Καθώς ο κόσμος θρηνεί την απώλεια του Robin Williams, οι άνθρωποι παντού νιώθουν αβοήθητοι και μπερδεμένοι. Πώς θα μπορούσε κάποιος που φαινόταν τόσο χαρούμενος στην πραγματικότητα να είναι τόσο πολύ θλιμμένος; Η αλήθεια είναι ότι πολλοί, πάρα πολλοί άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με το ίδιο αγώνα κάθε μέρα. Κάποιοι θα αυτοκτονήσουν. Κάποιοι θα προσπαθήσουν. Και κάποιοι θα γαντζωθούν επάνω στην αξιαγάπητη ζωή. Οι περισσότεροι δεν θα είναι σε θέση να ζητήσουν τη βοήθεια που χρειάζονται για να ξεπεράσουν την ψυχική τους ασθένεια.

Μπορείτε να βοηθήσετε.

Μάθετε τα προειδοποιητικά σημάδια για την αυτοκτονία. Το 50-75% των ανθρώπων που θα αποπειραθούν να αυτοκτονήσουν θα μιλήσουν σε κάποιον για τις προθέσεις τους. Ακούστε όταν οι άνθρωποι μιλούν. Κάντε βλεμματική επαφή. Δείξτε ότι τους συναισθάνεστε. Και για την αγάπη των ανθρώπων παντού, αφήστε για λίγο το- όχι -και -τόσο- έξυπνο κινητό σας και φερθείτε ανθρώπινα.

Έχετε τους στο νου σας τους φίλους σας που αγωνίζονται με την κατάθλιψη, αναζητήστε τους. Ακόμα κι αν δεν απαντήσουν στο τηλέφωνο ή δεν ανοίξουν την πόρτα, προσπαθήστε να τους κάνετε να γνωρίζουν ότι είστε εκεί. Φιλία δεν είναι να σώσεις μια χαμένη ψυχή· φιλία είναι να ακούς και να είσαι παρόν.

Ελάτε σε επαφή με επιζώντες αυτοκτονίας. Χρησιμοποιήστε τις λέξεις “αυτοκτονία” και “κατάθλιψη”, έτσι ώστε να εκφέρονται τόσο εύκολα όσο και η λέξη “μονόκερως” και “τσίχλα”. Ακούστε τους καθώς λένε τις ιστορίες τους. Κρατήστε τους το χέρι. Να είστε ευγενικοί με την καρδιά τους. Και να τους αγκαλιάζετε κάθε φορά.

Ενθαρρύνετε την αναζήτηση βοήθειας. Μάθετε σχετικά με το υποστηρικτικό δίκτυο στην περιοχή σας, έτσι ώστε να μπορείτε να βοηθήσετε τους φίλους και τους αγαπημένους σας που έχουν ανάγκη. Μην φοβάστε να τους αναζητήσετε ξανά και ξανά. Μην φοβάστε να μεταφέρετε την ανησυχία σας. Μια ανθρώπινη σχέση μπορεί να κάνει μια μεγάλη διαφορά στη ζωή κάποιου που αγωνίζεται με ψυχική ασθένεια ή / και με τις ενοχές του επιβιώσαντος.

30.000 άνθρωποι αυτοκτονούν στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο. 750.000 άνθρωποι επιχειρούν να αυτοκτονήσουν. Ήρθε η ώρα για την ευαισθητοποίηση, την αύξηση της ενσυναίσθησης και της καλοσύνης, ώστε να μειωθούν αυτοί οι αριθμοί.

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για την αυτοκτονία και την κατάθλιψη.

 

Πηγή: Huffington Post

 

Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη: 1034

Η Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη (1034) είναι μια εμπιστευτική υπηρεσία που έχει οργανωθεί από το Πρόγραμμα «αντι-στίγμα» του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (Ε.Π.Ι.Ψ.Υ.) και προσφέρει σημαντικό έργο στο χώρο της ψυχικής υγείας από το Μάϊο του 2008, που ξεκίνησε η λειτουργία της.
Η Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, 9:00 – 21:00, και στελεχώνεται από ειδικά εκπαιδευμένους ψυχολόγους και άλλους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, υπό την εποπτεία ομάδας ψυχιάτρων.

Η Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη παρέχει:

– ψυχολογική και συναισθηματική στήριξη

– συμβουλευτική

– επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφόρηση για την κατάθλιψη, αλλά και για άλλα
προβλήματα ψυχικής υγείας

– ενημέρωση και παραπομπή, όταν χρειάζεται, σε Δημόσιες Υπηρεσίες Ψυχικής
Υγείας που βρίσκονται στην περιοχή διαμονής του ενδιαφερομένου

 

Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία: 1018

Απευθύνεται σε:

  • Ανθρώπους που σκέφτονται να αυτοκτονήσουν
  • Ανθρώπους που έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν στο παρελθόν
  • Ανθρώπους με αυτοκαταστροφική συμπεριφορά
  • Ανθρώπους που βιώνουν την απώλεια ή ανησυχούν για κάποιο δικό τους άνθρωπο

Οι φίλοι μας τα ζώα

Τα κατοικίδια ζώα καταφέρνουν να μειώσουν την αρτηριακή σας πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης και γλυκεριδίων, τα συναισθήματα μοναξιάς.

Διαβάστε περισσότερα

Τα τρία επίπεδα της ζωής – Τζούλιαν Μπάρνς

Τον Τζούλιαν Μπάρνς δεν τον ήξερα. Τον γνώρισα μέσα από το καταπληκτικό βιβλίο του «Τα τρία επίπεδα της ζωής» εκδόσεις Μεταίχμιο που κυκλοφόρησε το 2013.

Διαβάστε περισσότερα

Διαδιακτυακές σχέσεις-απιστία ή παιχνίδια για ενήλικες?

Ζούμε σε μια εποχή που το ιντερνετ και η πρόσβαση σε αυτό γίνεται ολοένα και πιο εύκολη. Οι άνθρωποι, βρίσκουν σε αυτό πληροφορίες, επικοινωνούν, παίζουν παιχνίδια και πολύ συχνά φλερτάρουν.

Διαβάστε περισσότερα

Δυσκολίες στην επικοινωνία: Χαμένοι στη μετάφραση

Η επικοινωνία, ο διάλογος, δεν είναι μόνο λέξεις και προτάσεις. Είναι και όλα τα μη λεκτικά νοήματα

Διαβάστε περισσότερα

Πένθος: Όταν πεθαίνει αυτός που αγαπάμε

Από τη μέρα που γεννιόμαστε γνωρίζουμε ότι κάποια μέρα θα πεθάνουμε και ότι τα αγαπημένα μας πρόσωπα θα φύγουν από τη ζωή. Αυτή όμως η πληροφορία ποτέ δεν μας προετοιμάζει για το γεγονός αυτό καθ’ αυτό.

Διαβάστε περισσότερα

Ο δυσφημισμένος λύκος…

Το δάσος ήταν το σπιτικό μου. Ζούσα εκεί και νοιαζόμουν γι’ αυτό. Προσπαθούσα να το διατηρώ τακτικό και καθαρό.

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Με αφορμή την ημέρα γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν η δεύτερη μέρα του Απριλίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου.

Διαβάστε περισσότερα

Ο Δεκάλογος του αρνητικού ανθρώπου

Με σαφείς επιρροές από το βιβλίο του Paul Watzlawick «Φτιάξε τη δυστυχία σου μόνος σου» και το άρθρο της Cloe Mandanes στο πρόσφατο τεύχος του περιοδικού Networker αποφάσισα να γράψω το δεκάλογο του αρνητικού ανθρώπου όπως το αντιμετώπισα μέσα από την επαγγελματική μου εμπειρία.

Διαβάστε περισσότερα